Bila je prva crnkinja u povijesti koja je izabrana za Miss Amerike ali i prva koja je krunu bila prisiljena vratiti!

Kad je 17. rujna 1983. proglašena najljepšom Amerikankom, dvadesetogodišnja Vanessa Williams rasplakala se od sreće. Kako i ne bi – bila je prva crnkinja u povijesti koja je ponijela krunu Miss Amerike! “Beskrajno sam sretna zbog ove laskave titule i učinit ću sve što je u mojoj moći da je nosim s ponosom i dostojanstvom”, izjavila je pobjednica te dodala rečenicu-dvije iz obaveznog gradiva o pomoći potrebitima i miru u svijetu. Dijamantnu dijademu najljepše neće nositi ni godinu dana, a ponos i dostojanstvo bit će joj pregaženi poput neoprezna glodavca na autoputu.

Jednog jutra šetala je gradom, kad joj se krupni muškarac ispriječio na putu. “Imam tvoje fotografije!”, šapnuo joj je na uho. “Oprostite, a tko ste vi? O kakvim fotografijama govorite?”, pitala je neznanca, vidno drhteći. Muškarac ju je odmjerio od glave do pete i podmuklo se nacerio. “Znaš ti dobro o kojim fotografijama je riječ. Ako želiš izbjeći skandal, nazovi na ovaj broj!”, rekao je i zamaknuo iza ugla.

Nažalost, Vanessa je imala prilično jasnu predodžbu o čemu je riječ. “Kao 18-godišnjakinja, radila sam kao vizažistica i pomoćnica fotografa Toma Chiapela. Jednog dana rekao mi je da želi isprobati ‘novi koncept svjetla i sjene’, za što mu trebaju dvije cure. Kako je u studiju bila samo jedna manekenka, dobrovoljno sam se ponudila da mu asistiram, ni na trenutak ne pomislivši kako bi se iz toga moglo izroditi nešto loše”, ispričala je Vanessa. Možda je to trebala pomisliti, budući da je Chiapelu pozirala naga, simulirajući lezbijski seks, što je za ono vrijeme bilo i više nego kontroverzno.

Kako je odbila platiti ucjenjivaču, ovaj je fotografije ponudio Hughu Hefneru no bez uspjeha. “Vanessa je predivna žena i rado bih je vidio na stranicama ‘Playboya’ ali ona nije dala zeleno svjetlo za objavljivanje slika. Ne bih joj htio nanijeti sramotu”, džentlmenski je objasnio vlasnik i urednik čuvenog magazina. Bob Guccione, vlasnik “Penthousea”, nije bio toliko skrupulozan. Djevojčine obnažene fotografije osvanule su u broju za rujan 1984. godine, i to na duplerici, pod bombastičnim naslovom “Gola Miss Amerike”. Guccioneu je taj potez donio lijepu svoticu od četrnaest milijuna dolara.

Izbio je nevjerojatan medijski cirkus: sponzori su prijetili da će bojkotirati sljedeći izbor, dušebrižnici i moralisti pisali su gorljive pamflete protiv lijepe grešnice, a svoju su rekli i dežurni rasisti. Direkcija Izbora ljubazno ju je zamolila da lentu i krunu preda prvoj pratilji Suzette Charles, također Afroamerikanki, što je bespogovorno i napravila. Osramoćena mlada dama bila je podnijela tužbu protiv Chiapela i Guccionea, da bi je, samo nekoliko tjedana kasnije, povukla. “Nisam se htjela natezati po sudu jer šteta je ionako već bila počinjena. Odlučila sam dignuti glavu i poslušati savjet prijateljice, koja mi je rekla da je uspjeh najbolja osveta”, prisjeća se. Bio je to mudar savjet – nakon skandala, Williams je otpočela uspješnu glumačku i pjevačku karijeru.


Piše: Lucija Kapural

Komentari