Na rubu genijalnosti i ludila: 10 najbizarnijih izuma u povijesti

Od kotača, preko automobila i raketa, pa do kompjutera, mobitela i MP3 uređaja, pratimo dugu povijest izuma. Mnogi od njih promijenili su način na koji živimo i radimo, pa čak i način na koji mislimo. Postoje, međutim, izumi koje nećete naći u povijesnim knjigama, iz jednostavnog razloga: dozlaboga su glupi. Ali i zabavni! Evo nekih od njih:

1. Francuz M. Huret je 1875. godine patentirao “Cynophere”, vozilo koje su preko pedala pokretali psi. Zahvaljujući protestima ljubitelja životinja, nikada nije steklo popularnost.

2. Godine 1925. stanoviti M. Goventosa iz Udina izumio je “revolucionarni” pojas za spašavanje (na slici!). Od guma za bicikle, izradio je neku vrstu prsluka koji se navlači preko kupaćeg kostima te, kako je s ponosom naglasio, “čuva glavu neplivača i u najopasnijim vodama”. Uz to, pohvalio se, njegov izum omogućuje muškarcu, ženi, djetetu pa čak i psu (!) da plivaju brzinom o kakvoj su ranije samo mogli sanjati. Biste li se vi pojavili na plaži u prsluku koji izgleda kao da je nastao spajanjem desetak kranjskih kobasica?

3. Prije pojave walkmana, discmana i MP3 uređaja, oni koji su htjeli slušati glazbu ili vijesti dok se šeću, obavljaju kupnju ili izvode psa u šetnju na raspolaganju su imali “radio-šešir”. Godine 1931., patentirali su ga Amerikanci a, kako sam naziv sugerira, radilo se o šeširu na čiji je obod bio “nakalemljen” radio prijemnik.

4. U neobično toplo ljeto 1932. godine, pariškoj javnosti predstavljeno je bizarno amfibijsko vozilo – Cyclomere. Riječ je o biciklu na koji su montirane bove, tako da vozač nonšalantno može prijeći s kopna u vodu te plutati naokolo praćen zavidnim pogledima. Izum je imao tek manji nedostatak – maksimalna težina koju je mogao podnijeti iznosila je 54 kilograma!


5. Koncem 1870. godine, američki izumitelj Thomas Adams eksperimentirao je s čiklom, sokom južnoameričkog drveta, kao nadomjeskom za gumu. Nakon niza neuspješnih opita, bio je toliko frustriran da je komad te stvari stavio u usta. Rezultat? Slučajno otkriće donijelo mu je bogatstvo – “Adams New York No. 1” postala je prva žvakaća guma na svijetu koja je ušla u masovnu proizvodnju. Djeca su je obožavala, valjda zato što je predstavljala novotariju na tržištu, premda je imala okus koji je jedan nezadovoljni konzument opisao kao kombinaciju “sapuna i konzervirane haringe”.

6. Ako je itko u stanju povezati tehničku inovativnost i apsurdnost dovedenu do umjetnosti, onda su to Japanci. Upravo u “Zemlji zalazećeg sunca” prije dva desetljeća je stvorena “kaciga za spavanje”, izum mladog inženjera iz Tokija. Riječ je o, je li, kacigi, na čijem se zadnjem dijelu nalazi vakuum pumpa, neobično slična stvarčici kojom odčepljujemo kadu. Ako želite zaspati u podzemnoj željeznici a da vam glava ne pada na ramena suputnika, sve što morate napraviti jest nataknuti kacigu na glavu, pričvrstiti pumpu na staklo vlaka i utonuti u carstvo snova!

7. Kišne jeseni 1955. godine, jedan je muškarac spojio svoj porok i imaginaciju u možda najapsurdniji izum svih vremena. Robert Stern, uspješan poslovni čovjek i okorjeli pušač, izišao je na dvorište svoje kompanije kako bi zapalio jednu. Baš kad je sladostrasno povukao prvi dim, na njega se sručio pljusak. Pokisao, što u doslovnom a što u prenesenom značenju, vratio se u ured i počeo razmišljati. U jednom trenutku je poskočio, prevrnuvši stolac i prestrašivši tajnicu, a široki osmijeh razlio mu se licem. Nekoliko dana kasnije, svijetu je predstavio svoj izum: cigaretšpic s minijaturnim kišobranom koji štiti žar od prijetećih kapi kiše. Čovjek, istinabog, i dalje kisne, ali je to mala cijena za iskonski užitak pušenja na pljusku!

8. Ako se ne ubrajate u one čudne opsesivno-kompulzivne tipove, čišćenje stana aktivnost je koju zacijelo mrzite iz dna duše. Ribanje podova naročito je odbojno: trljate i trljate dok vam ruke ne otpadnu, a u slučaju osobito tvrdokornih mrlja morate se spustiti na sve četiri i još malo trljati… I baš kad se pod zasjaji kao u onim reklamama, vaša debela mačka prošeta se po poprištu, ostavljajući hrpu dlaka iza sebe. “Gaduro!” psujete je u sebi. „Kako bi bilo da ti malo čistiš, da vidiš kako je to?“ Ovako je otprilike izgledala struja svijesti čovjeka koji je prije deset godina izumio mačje papučice za čišćenje. Kao što sam naziv govori, riječ je o papučicama na čijem dnu se nalaze krpice za čišćenje. Jednostavno ih navučete maci na šape, a potom je pustite da trče po stanu, obavljajući posao umjesto vas. A ako je lijena beštija propustila dio poda, na jednak način možete upregnuti svoju bebu: postoji i model za kikače koji još pužu! Pogađate, ove zgodne papučice nose oznaku “Made in Japan”!

9. Kako bi pomogli ljudima koji se žele ostaviti cigareta, američki izumitelji su 1997. godine uzeli klasičan konac za čišćenje međuzubnog prostora, a potom ga tretirali nikotinskim preparatom koji se ispušta u usnu šupljinu prilikom dodira sa slinom. Idealan je umjesto jutarnje pljugice, a i kasnije tijekom dana pomaže u svladavanju apstinencijske krize. Mana patenta jest u tome da se čovjek lako navuče, pa onda čisti zube i u tramvaju, na poslovnom sastanku, uz pivo, poslije seksa, itd. Drugi problem je činjenica da zubi korisnika ubrzano žute te da i dalje ima nikotinski zadah.

10. Zahodski kotlić odsad može biti dekorativan detalj, kao i dom za vaša omiljena vodena bića. Kinezi su, naime, nedavno izumili vodokotlić u koji je ugrađen akvarij sa živim ribicama! Ne brinite, životinje neće završiti u školjci kad pustite vodu, jer su izumitelji konstruirali tri odvojena tanka: dva za protok vode i jedan za ribe. Osim kao iznimno halucinogena dekoracija, ovaj patent može poslužiti za uzgoj slatkovodne ribe u kućnim uvjetima te tako obogatiti meni prosječne obitelji. A uštedjet ćete i na električnoj energiji: budući da su u akvarij ugrađene LED lampice, ne morate paliti svjetlo u WC-u!

Piše: Lucija Kapural

Komentari