Kako je nastao košarkaški klub “Cibona”?

Donosimo zanimljivosti iz povijesti “Cibone”, legendarna košarkaškog kluba kroz čije je redove prošla vojska talenata!

1. Klub, koji se prvotno zvao “Sloboda”, osnovan je 1946. kao sportsko društvo trgovaca, zanatlija i državnih službenika. U naredna dva desetljeća, promijenio je niz imena: “Zagreb”, “Vihor”, “Polet”, “Lokomotiva”… Ime pod kojim će ući u legendu dobio je 1975. godine, kad mu sponzor postaje “Cibona”, prehrambeni gigant sastavljen od poduzeća “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”. Prema jednoj teoriji, to ime dolazi od latinske riječi “cibus” odnosno “hrana”; prema drugoj, radi se o spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča). Zbog tadašnje alfe i omege kluba, Mirka Novosela, među igračima je kružila i šaljiva interpretacija: C(icibanski) I(nstitut) B(asketskog) O(ca) N(ovosel)A! “Vukovi”, kako im navijači tepaju, nose plave dresove, a na tribinama se ori poklič “Heja-heja, Cibosi!”.

2. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, klub je triput osvojio prvenstvo Jugoslavije, a Kup bivše države čak osam puta. Jednoj od klupskih legendi, Nikoli Plećašu, navijači su znali skandirati “Nikola sveti!”.

3. Godine 1985. “Cibona” osvaja Kup pobjednika kupova, porazivši moćni “Real Madrid”. Krešimir Ćosić, jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh, nakon studija u Americi imao je ponudu da, kao prvi neamerički igrač, zaigra u NBA ligi, ali ju je odbio te se vratio u svoj Zadar, s kojim je osvojio pet naslova prvaka bivše države.

4. S novim pojačanjem Draženom Petrovićem, našim ponajboljim košarkašem, “Cibona” 1985. ispisuje najljepše stranice u hrvatskoj sportskoj povijesti: porazivši “Real”, postaje europski prvak. Nezamislivi uspjeh ponovili su sljedeće godine, kad su u prašini ostavili “Žalgiris”. Uslijedilo je osvajanje Kupa pobjednika kupova 1987. godine, kad su s velikom razlikom pobijedili “Scavolini”, a nakon te sezone Petrović odlazi u “Real” te zlatnom razdoblju “vukova s Tuškanca” dolazi kraj.


5. Uoči Univerzijade 1987. godine, u Zagrebu se gradi sportsko-poslovni centar “Cibona”, s dvoranom za 6.000 posjetitelja. Ona danas nosi ime “košarkaškog Mozarta” Dražena Petrovića.

6. Bože Miličević, svemoćni direktor kluba, na toj je funkciji odradio rekordnih dvadeset mandata. Odstupio je 2009. godine, dovevši “Cibonu” u velike financijske probleme, a ostala je zapamćena njegova izjava da je klubu “jeftinije kupiti nego proizvesti igrača”.

7. Godine 2010. osniva se prva organizirana navijačka skupina u povijesti kluba, tzv. “Smogovci”. Proizašla je iz “Akcije za spas Cibone”, putem koje su se ljubitelji kluba okupili oko pomoći u financijski teškom periodu, kada je “Cibona” bila pred gašenjem.

8. Godine 1993., prije EP u Njemačkoj, lider košarkaške reprezentacije Dražen Petrović poginuo je u prometnoj nesreći. Tri dana kasnije, u finalnoj utakmici NBA lige, službeni spiker izgovorio je dirljivi govor u čast Draženu, koji je zadnje koševe zabio u dresu “New Jersey Netsa”. Tijekom minute šutnje, pogledi košarkaških giganata bili su upereni u pod. Navijači “Cibone” i danas pamte trenutak kad je mladić iz Šibenika došao u njihov klub. Prvo što je napravio u novom dresu bilo je zabijanje 56 koševa bivšemu matičnom klubu. Navijači “Šibenke” tužno su vikali: “Dražene, ti si naš, nemoj više!”, ali se on nije dao smesti. To se ponovilo i kad je, prešavši u “Real”, zaigrao protiv “Cibone”. Evo što je o tome ispričao Aleksandar Petrović: “Kao igrač ‘Cibone’ i njegov brat, molio sam ga da promaši. Samo se nasmijao i ubacio oba koša. Jednostavno nije znao gubiti!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari