Zabavna strana povijesti: Ubojite trešnje, torba otporna na metke i utakmica kojoj nema kraja

Kojem je državniku presudila zdjelica omlijenog voća? Čemu su sve služile aktovke britanskih špijuna? Zašto je jedan od najvećih pjevača svih vremena svakodnevno konzumirao namirnicu koja mu se gadila? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Košarkaška utakmca odigrana 1970. godine na Sveučilištu Curry, privatnoj obrazovnoj ustanovi u Miltonu u Massachusettsu, trajala je puna sedamdeset tri sata. Pobjednička momčad, bratstvo “Epsilon”, poraženoj “Delti” je zabila 4796 koševa, od čega je kapetan postigao 784 zgoditka! Ni gubitnici se nisu osramotili – zabili su 4738 koševa.

2. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, djelatnici britanske obavještajne službe MI6 dobili su novi gadget, aktovku otpornu na metke. Špijun koji se našao s pogrešne strane cijevi pištolja mogao ju je jednostavno rastvoriti i upotrijebiti kao štit.

3. Koncem tridesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad se već bio afirmirao kao pjevač na radijskim programima, Frank Sinatra (1915. – 1998.) razvio je opsesivnu ideju da će izgubiti oruđe za rad – glas. Kako bi to spriječio, učinio je ono što mu je savjetovala jedna od mnogobrojnih ljubavnica: prije svakog nastupa, posrkao bi četiri sirova bjelanjka. Bio je to pravi podvig, znamo li da su jaja bila pjevačeva omražena namirnica.

4. Domoroci Palawana, gorovita otoka u zapadnome dijelu Filipina, u prošlosti su pušili na uistinu osebujan način – tako da u usta stave zapaljeni kraj ručno smotane cigarete!


5. Marco Figgen, njemački slikar koji zadnjih četvrt stoljeća živi i djeluje na Tajlandu, u novoj je domovini stekao slavu, dijelom zbog svoje osebujne stvaralačke tehnike. Umjesto kistom, 66-godišnji umjetnik boje na platno nanosi – vlastitom bradom! Nije je šišao otako je diplomirao, a naziva je nastavkom vlastite duše.

6. Paunov raskošni rep oduvijek je golicao maštu. Antički Grci vjerovali su da je osebujni uzorak, koji podsjeća na oči, na rep ptice smjestila Hera, u čast stookog diva Argusa, dok je u hinduizmu od davnina bio simbol svevidećeg oka Krišne. U srednjem vijeku, vjerovalo se da su ove ptice besmrtne, zbog čega su postale simbolom katoličke crkve.

7. Maje i Azteci pili su xocoatl, toplo piće spravljeno od zrna kakaa, još oko 600. godine. Bio je to napitak elite – svećenika, plemića i ratnika. Vjerovalo se da konzumentima daje snagu, izdržljivost i mudrost, pa je korišten u religijskim ritualima. Azteci su, primjerice, zrna kakaa žrtvovali božanstvima, a uz to su njima plaćali dio poreza.

8. Zacharyju Tayloru (1784. – 1850.), generalu koji je preživio brojne bitke, u konačnici je presudila – zdjelica višanja! Dvanaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (na slici!) u omiljenom je voću posljednji put uživao 4. srpnja 1850. godine. Višnje su navodno bile kontaminirane vodom prepunom bakterija, pa je državnik pet dana kasnije umro od kolere.

Piše: Lucija Kapural

Komentari