Prva transseksualna rock-zvijezda možda je izgledala kao žena, ali je sigurno udarala kao muškarac!

Godine 1947., dječak po imenu Wayne Rogers došao je na svijet u predgrađu Atlante. Da nije poput ostalih dječaka, njegovim roditeljima postalo je jasno prije njegova petog rođendana: umjesto da naganja loptu i hrva se s vršnjacima, igrao se s lutkama i lakirao nokte, a najsretniji je bio kad bi se zamotao u staru zavjesu, koja je “glumila” haljinu. Kad je majci i ocu priznao da je homoseksualac, njihova konzervativna srca umalo su prepukla od tuge, pa su ga šutnuli iz kuće, uz “dobronamjerno” upozorenje da će završiti u ognju paklenom. Devetnaestogodišnji Wayne skrasio se u New Yorku, gdje postaje dijelom živahne gay scene sedamdesetih, preciznije, svite Andyja Warhola. Bio je “dio inventara” u legendarnoj “Tvornici”, a rodonačelnik pop-arta angažirao ga je i u jednoj od svojih eksperimentalnih predstava. Godine 1977. seli u London, gdje osniva grupu poznatu po opscenim numerama punim psovki. Ubrzo će Wayne postati Jayne – prva transseksualna rock-zvijezda u povijesti!

Počelo je s kupovinom prve perike, platinasto plave grive kakve se ne bi posramila ni jedna Dolly Parton, a nastavilo se uzimanjem pseudonima Jayne County, prema istoimenom okrugu u američkoj saveznoj državi Michigan, te provokativnim nastupima po londonskim underground klubovima. Zbog svoga izgleda i seksualnog opredjeljenja, ekscentrična kantautorica početkom osamdesetih često je bila meta verbalnog zlostavljanja. Tada je, naime, bila u “završnoj fazi tranzicije”, što će reći da ju je do potpune preobrazbe u ružnu ženu dijelio samo penis i par muda. Ali kakvih muda!

Tijekom nastupa u u New Yorku, ćelavi nabildani muškarac, inače profesionalni hrvač, stalno joj/mu je nešto dobacivao. Kad je shvatio da Jayne/Wayne ne reagira na provokacije, pogodio ju/ga je limeknom piva. Sekundu kasnije, nasilnik je otkrio da objekt njegove homofobije, premda izgleda kao žena, udara kao muškarac. “Gade, napit ću ti se krvi!”, nimalo damski je vrisnula gospođica Okrug, da bi potom, zadigavši suknju od stopostotne sintetike, premlatila jezičavog kečera stalkom od mikrofona. Ona je završila u zatvoru, a on u bolnici, s dva zuba manje, hematomima ispod očiju, slomljenim rebrima i ponosom koji se, ispričali su njegovi znanci, nikad nije oporavio. Nakon toga, malo tko se usudio dirati Jayne County. U pola stoljeća, koliko njena karijera traje, dobila je niz priznanja struke te utjecala na umjetnike poput Davida Bowieja, Patti Smith, grupe “The Ramones”, Petea Burnsa i Loua Reeda, a njena pjesma “Are You Man Enough to Be a Woman” postala je neslužbena himna transseksualne zajednice.

Piše: Lucija Kapural


Komentari