Mrtva kraljica na portugalskom tronu: Plemići su, u znak poštovanja, morali ljubiti njenu već pocrnjelu ruku!

Ilustracija: YouTube screenshot

Portugalski kralj Alfons IV. bio je poznat pod nadimkom “Hrabri”, mada bi mu nadimak “Tvrdoglavi” puno bolje pristajao. Radilo se o moćnom vladaru koji je zahtijevao slijepu poslušnost, kako od podanika tako i od članova vlastite obitelji.

Kako bi učvrstio svoj položaj, jedina preživjelog sina i nasljednika, don Pedra, natjerao je na brak s Constanzom, kćeri infanta od Kastilje don Juana Manuela. Sirtoti mladić molio je oca da ga poštedi vjenčanja s ne osobito privlačnom mladom damom ali je Alfons, po običaju, bio tvrdoglav kao mazga. Don Pedro je ubrzo prestao prigovarati. S Constanzom Manuel, u Portugal je stigla njena dvorska dama Inês de Castro, čija je ljepota opčinila prijestolonasljednika. Dvoje mladih upustilo se u strastvenu ljubavnu vezu, a Alfons je isprva ignorirao aferu, smatrajući kako se mladić mora ispuhati. Costanza je, međutim, umrla nedugo nakon što je rodila sina don Pedru, a mladić je – pričekavši da prođe doličan period – tražio oca dopuštenje da se oženi s onom u koju se zaljubio preko ušiju. Urlajući toliko da su se zidovi tresli, Alfons je sinu naredio da smjesta zaboravi “ono kopile” (Inês je navodno bila nezakonita kći nekog aristokrata).

Prvi put u životu, don Pedro nije poslušao oca. Nastavio je izvanbračnu vezu, istinabog, u tajnosti. Prema nekim navodima, čak su se vjenčali daleko od kraljevskog dvora. Kralju su njegovi špijuni dojavili što se događa, na što je ovaj dao oteti sirotu djevojku te je zatočiti u samostan. Ondje je provela nekoliko mjeseci, a premda do svoga dragog nije mogla, Alfons se vodio onom: što je sigurno, sigurno je. U ledeno siječanjsko jutro 1355. godine, poslao je trojicu krvnika u samostan kako bi Inês skratili za glavu. Kad je doznao za njenu smrt, don Pedro je danima odbijao jelo, umalo skapavši od tuge. Jedino što mu je pružalo snage da nastavi bila je želja za osvetom.

Nakon očeve smrti, don Pedro je zasjeo na tron. Prvo što je naredio kao portugalski kralj Petar I. bilo je hvatanje Inêsinih ubojica. Dvojici, koja su u lancima izvedena pred njega, dao je naživo iščupati srce. Treći je uspio pobjeći. Prema legendi, Pedro je tada dao ekshumirati leš voljene žene. Inêsine ostatke odjenuo je u najskuplju haljinu, da bi potom organizirao svečanu ceremoniju njene krunidbe. Mrtva “kraljica” je navodno sjedila na tronu pokraj Petra kad je ovaj primao portugalske plemiće, a svaki od njih je, u znak poštovanja, morao poljubiti njenu već pocrnjelu ruku!

Piše: Lucija Kapural


Komentari