Je li rezidencija japanskog premijera dom duhova?

Izvor: YouTube (Why Japan's New PM Fumio Kishida Is The First In Years To Live In The 'Haunted' Official Residence)

Etnolozi slikovito opisuju japansku opsesiju  duhovima pa kažu da su oni toliko prisutni u Japanu kao što su kriminalističke serije zastupljene u Sjedinjenim Državama. Upravo nam zanimljiva vijest o duhovima stiže iz Japana koja pokazuje da “duhovita” groznica nije zaobišla ni japansku vladu.

Japanci cijene svaku minutu

Tako je japanski premijer Fumio Kishida preselio u službenu rezidenciju 11. prosinca 2021., i na taj način postao prvi premijer koji u njoj živi u posljednjih devet godina. Zgrada u koju se preselio mjesto je dvaju incidenata, koji su se zbili tridesetih godina 20. stoljeća. Od tada navodno duhovi nastanjuju zgradu.  Zadnji premijer koji je tamo živio bio je Yoshihiko Noda između 2011. i 2012.  Predsjednička rezidencija se nalazi minutu hoda od premijerova ureda, a ovaj je premještaj sadašnjem vladinom dužnosniku skratio vrijeme potrebno za dolazak na posao za pune dvije minute jer mu je do sada trebalo tri minute putovanja automobilom od luksuzne četvrti Akasaka, u kojoj je živio još prije nego što je početkom listopada 2021. godine preuzeo dužnost premijera. Dana 13. prosinca 2021. nakon prespavane dvije noći u službenoj rezidenciji odmah su ga znatiželjnici upitali je li vidio kojeg duha, na što je on smireno izjavio da je dobro spavao i da nije vidio niti jednog duha, do sada.

Oporba došla na svoje

Svoje preseljenje premijer je objasnio dvama razlozima tj. željom da se maksimalno koncentrira na svoje dužnosti, te kako bi više vremena provodio s obitelji. Oporbeni zastupnici već godinama kritiziraju japanske premijere koji ne žive u službenoj rezidenciji, a čije održavanje porezne obveznike košta nešto malo manje od 1,5 milijuna dolara godišnje. Tako da su ovom odukom premijera došli na svoje. Zanimljivo je da u rezidenciju nisu uselili ljudi koji brinu o premijeru. Pretpostavlja se da je njihova odluka da se drže podalje od tog mjesta, kad god mogu, posljedica povijesti rezidencije. Povijest rezidencije je u najmanju ruku krvava. Tu se dogodio atentat na premijera 1932., a četiri godine kasnije i državni udar kojega su organizirali mladi vojni časnici. U tim incidentima stradali su premijer Tsuyoshija Inukaija i nekoliko visokih dužnosnika. Tijekom godina proširile su se glasine o duhovima koji lutaju hodnicima rezidencije, pa je ona uskoro dobila obilježje ukletog objekta. Bivši premijer Yoshiro Mori je izjavio da je tamo vidio i čuo duhove. Govorio je o čudnim zvukovima, kvakama koje se same pomiču i neobičnim problemima s električnim sustavom.


“Japan dom duhova”

Japanci nakon useljenja novog premijera čekaju da vide hoće li se on susresti s duhovima. Poznati japanski vidovnjak Hitomi Yuki kaže da je cijeli Japan jedan veliki dom duhova, no za bolje razumijevanje ove izjave, nije loše za znati da on vodi razvijeni biznis u kojem rješava probleme s ukletim mjestima, za cijenu od samo nekoliko stotina dolara po seansi. Prema njegovim riječima duhova je oko njega toliko da ih mora stalno izbjegavati. Ovaj je vidovnjak očito razvio pametne marketinške strategije promoviranja Japana na jedan inovativan način.

Ukoliko ćemo vjerovati legendi, koja se širi iz japanskih vladajućih krugova, premijeri koji živi u rezidenciji imat će kratak mandat, pa  ne bi bilo iznenađujuće da se novi japanski premijer zadrži kratko na svojoj poziciji, osim ako u međuvremenu ne odluči napustiti objekt u koji je nedavno preselio.  Naime mediji navode da su premijeri koji su živjeli u rezidenciji do 2000. godine, osim Junichira Koizumija užurbano odstupili s dužnosti. Možemo poželjeti novom japanskom premijeru da do kraja svog mandata ne sretne duhove, no ako ih sretne već ćete biti obaviješteni.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

Komentari