Zašto NASA ponovno želi slati golišave sličice u svemir?

Ilustracija. Fotografija: University of Oxford

Zvuči nevjerojatno, ali se, čini da je istina da NASA ponovno planira poslati gole sličice ljudske rase u svemir. Svi se iščuđavaju ovoj ideji, no mi ne previse jer znamo da se to već prvi puta dogodilo u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Cenzura i za izvanzemaljce

Ovaj novi prijedlog nosi naziv “Svjetionik u galaksiji” i trebao bi privući pozornost izvanzemaljskih civilizacija. Poruka čije se slanje još razmatra sadržavala bi više elemenata poput već poslanih prikaza DNK, Sunčeva sustava, karte Zemlje i sličnog crteža razgolićenih ljudskih tijela. Doduše u prijedlogu se obrazlaže da će to biti nadogradnja na neke ranije poruke, poput one koja je već poslana 1972. , a koja je sadržavala između ostalog prikaze muškog i ženskog tijela.

Poruka iz 1972. Izvor: OZY

U toj poruci je došlo do cenzuriranja ženskog tijela pa joj se spočitava što nije sadržavala prikaz ženske vulve. Do cenzure je došlo kako se NASA ne bi morala upustiti u sukobe s političkim moćnicima, a koji su mogli dovesti do smanjenja ili izostanka financiranja ove svemirske agencije. Znanstvenici objašnjavanju da su do sada slane poruke koje su se referirale vise na ljudsku kulturu i njena postignuća jer su se ti sadržaji smatrali ključnim za uspostavu komunikacije.

Znači li to da izvanzemaljci nisu tako pametni?


No sada se kreće od malo, čini nam se, prizemnije ideje koja smatra da bi razgolićena i nasmijana ljudska lica uz gola tijela u položaju pozdrava, odnosno mahanja ručicama, trebala donijeti novinu. Astrofizičari vjeruju da će ova poruka možda biti čitljivija i zanimljivija izvanzemaljcima jer ako nas zanima kako oni izgledaju vrlo je vjerojatno da i njih zanima kako mi izgledamo. Znači li to da se sada polazi od pretpostavke da izvanzemaljci i nisu toliko pametni kako smo do sada mislili? S obzirom na ranije poslane slične poruke, neovisno o njihovoj inteligenciji, nije najjasnije što se s time želi točno postići. Koliko smo vidjeli ranije poslanu poruku, ljudska tijela nisu na novoj poruci bitno drugačija, osim što je sada format slanja drugačiji pa u cjelini prikaz ljudskih tijela djeluje kao da je riječ o screenshotu nekakve video igrice.

Izvor: ABC7-New York

Slanje s najvećeg radioteleskopa

U cjelini poruka će se kao i do sada slati u binarnom obliku, kao pretpostavljenom univerzalnom jeziku svih inteligentnijih bića.U pitanju je najjednostavniji matematički oblik komunikacije, sastavljen od nula i jedinica. Ako se postigne konsenzus ona će biti poslana s najvećeg radioteleskopa na svijetu koji se nalazi u jugozapadnoj Kini, u okrugu Pingtung u provinciji Guizhoui.

Povratak Saganovim razmišljanjima

U svemir je do sada poslano vise različitih poruka kako bi se uspostavio kontakt s izvanzemaljskim civilizacijama, no bezuspješno. Ranije slanje vrlo slične poruke do sada nije donijelo željene rezultate, pa s obzirom na ono što smo vidjeli, čini nam se, da je novo slanje bezrazložno trošenje resursa. Očito su se astrofizičari ponovno vratili razmišljanjima Carla Sagana koji je svojevremeno napisao:

Čak i ako su vanzemaljci prizemni, kruti i seksualno opsjednuti – ako su ovdje, želim to znati.

Možda bi bili uspješniji kada bi odbacili cenzuru i ovakve ilustracije zamjenili kadrovima iz primjerice “Spasilačke službe”, kako bi vidjeli jesu li izvanzemaljci doista slični nama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari