Opasnost u zraku: Evo što trebate znati o dronovima!

Fotografija: Pixabay

Zagrepčani su sinoć svjedočili kako se dronovi mogu pretvoriti od privlačnih igrački do vojne opreme koja može biti prilično opasna, nije da to nismo znali, ali nas je ovaj događaj prilično uznemirio i osvijestilo činjenicu kako jedna zgodna moderna spravica može biti loša koliko i dobra. Obično se dronovi opisuju kao zgodne sprave za igranje, koje se koriste za potrebe raznih sektora.

Što je dron i još mnogo toga…

Dron podrazumijeva bespilotnu letjelicu, no one se razlikuju već prema tome da li imaju operatere na zemlji ili je riječ o autonomnim dronovima. Tvorcem suvremenih dronova smatra se Abraham Karem  iz Bagdada, koji je po struci aeronautički inženjer, a koji je konstruirao  prvi dron za izraelsko ratno zrakoplovstvo. Dronovi imaju velik broj namjena od onih izrazito korisnih poput praćenja klimatskih promjena, provođenja analiza nakon prirodnih katastrofa, preko snimanja i isporuka određenih proizvoda od onih vojnih vezanih uz izviđanja, nadzor i ciljane udare. Ovdje ćemo donijeti nekoliko zanimljivosti o dronovima

  1. Snimke učinjene dronovima mogu se koristi u pravnim sporovima, no ne uvijek. Tamo gdje su dronovi nešto snimili, a snimanje je na tim mjestima zabranjeno, snimke se ne mogu koristiti kao dokazni materijal.

2. Policija i vojska ne trebaju poseban nalog za upravljanje dronovima.

3. Često se krivo smatra da dronovi lete samo nekoliko minuta, no to vrijedi za lagane dronove, većina vojnih i onih skupljih dronova može letjeti satima.


4. Za upravljanje dronovima potrebne su vam određene vještine, odnosno određena praksa, osobito kada su u pitanju nagibi i skretanja.

5. Profesionalni dronovi su skupi, dronovi za početnike koštaju ispod 100 dolara, a takvi modeli su jednostavniji za upravljanje pa se preporučuju početnicima.

6. Dronovi se mogu koristiti u humanitarne svrhe, slanje lijekova i hrane u ratom zahvaćena područja. Često se koriste i za hitan prijenos organa za transplantaciju.

7. Veći dronovi se moraju službeno registrirati. Najviše ih je registrirano u SAD-u što nije čudno jer je riječ o jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

No nije sve tako pozitivno, pa se dronovi koriste i za manje zgodne svrhe poput ubojstava. Godine 2001. dogodilo se prvo ubojstvo dronom, kada su bespilotne letjelice pogubile Muhammeda Atelu, zapovjednika Al-Qaide. Danas vojna upotreba dronova raste, pa oni tako sve češće nose oružje i postaju smrtonosni.

Upravo su dronovi odličan pokazatelj kako se jedna stvar može koristiti za različite svrhe dobre i loše. No ono što je zajedničko svima njima neovisno o predznaku neke upotrebe, je to da se podjednako uspješno koriste u svemu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari