U potrazi za Mokele-Mbembe ili afričkom Nessie!

Ilustracija (Screenshot: Mysterious Legends /Creatures)

Sir Arthur Conan Doyle je najpoznatiji kao tvorac Sherlocka Holmesa, no svojim je znanstveno-fantastičnim romanom nazvanim “Izgubljeni svijet” ukrao pozornost suvremenog društva. Naime, radnja tog romana zbiva se u na području Amazone u kojoj još uvijek, u kontekstu priče, žive dinosauri. Već stoljećima se u središnjoj Africi prenose priče o stvorenju koje je možda ostatak nekog preživjelog dinosaura, pa krenimo u potragu za njim, da vidimo što ćemo točno naći.

Potomak dinosaura?  

Svi znaju za čudovište iz Loch Nessa, no priče kažu da slično čudovište obitava na području Demokratske Republike Kongo. U Africi to biće zovu Mokele-Mbembe ili “onaj koji zaustavlja rijeke”. Njegovi opisi su različiti no unatoč tome mogu se izdvojiti neka zajednička obilježja ovog čudovišta. Tako se može zaključiti da je riječ o stvoru koji ima četiri noge, dugi i vrlo fleksibilan vrat, i glatku kožu što ukazuje na mogućnost da je ovdje riječ o nekoj vrsti gmaza. Pretpostavlja se, da ako je priča istinita, da ovdje možda imamo posla i s preživjelim potomkom dinosaura, premda neki odbacuju mogućnost da je riječ  uopće o dinosauru.

Možda brontosaurus odnosno apatosaurus?!

Iako se čitava priča na prvu čini kao čista znanstvena-fantastika, činjenično je stanje da danas još uvijek na našem svijetu obitavaju vrste koje su starije od dinosaura poput krokodila, pa zašto onda ne bi bilo moguće da još uvijek negdje postoji neki preživjeli potomak dinosaura. Smatraju jedni da je riječ o brontosauru odnosno po novom apatosauru. U pitanju je životinja koja navodno živi u vodi i u njoj je često viđena, barem tako kažu domorodci, no prema onome što danas znamo o dinosaurima  vrlo je vjerojatno da, ako imamo posla s njim, ovo biće živi na drugoj lokaciji, ali dosta vremena provodi brčkajući se u vodi. Najčešće viđenja zabilježena su na području najdubljeg dijela rijeke Kongo, a koja ulazi u najveće svjetske rijeke. Prema opisu izgleda, čini se da bi ovaj stvor mogao nalikovati na škotsko čudovište. Jedni kažu da se hrani samo biljem i voćem, dok drugi navodi da jede meso i ubija velike životinje poput slonova i nilskih konja, no ukoliko ovaj stvor doista postoji onda spada u manje dinosaure, zbog čega nam se čini da jedenje mesa velikih životinja ne bi u potpunosti držalo vodu. No, obilježja ove životinje, a to je znatno manji rast od brontosaura, dugotrajan boravak u vodi kao i nekada spomenuto mesožderstvo protive se njegovom svrstavanju u spomenutu vrstu. Bogatstvo ove kišne šume, kao druge najveće na svijetu, dalo bi dovoljno hrane za boravak ne jednog, već većeg broja ovakvih stvorenja.


Otisak stopala brontosaura (Screenshot: National Geographic Channel-Canada: Watch Beast Man Videos online)

Nije ljubitelj ljudi

Navodno je agresivan kada mu približe ljudi, ili možda samo oprezan, a tko bi mu zamjerio. Kada su mu ljudi u blizini on jednostavno riče. Prema nekim je svjedocima imao i rog koji koristi za ubijanje slonova. Unatoč brojnim viđenjima, i do sada organiziranim posjetama Kongu za sada niti jedna ekspedicija nije pronašla dokaz o životu ovog bića u ovom neistraženom i nepreglednom krajoliku. Brojni znanstvenici i pustolovi krenuli su u Kongo, u potragu za ovim bićem, no o  njegovom postojanju nema previše konkretnih dokaza osim jedne snimke izuzetno velikog stopala, koje bi ukazivalo da je riječ o velikoj životinji za današnje pojmove. Iako je do sada organizirano oko 50-ak ekspedicija u područje rijeke Kongo niti jedna nije imala uspjeha.

Je li se on to igra skrivača?  

Je li moguće da se to stvorenje skriva na području oko rijeke Kongo. Postoje dva razlog zbog kojih se smatra da to nije tako nemoguće kako se čini na prvu jer je područje DR Kongo izuzetno veliko, pa tako je 10 puta veće od primjerice Norveške uz to zemlja je već dugo vrijeme nestabilna pa je pozornost javnosti uglavnom usmjerena na stabilizaciju situacije.
Možemo samo zaključiti da moramo čekati nova istraživanja koja će biti financirana od svjetske javnosti Kako je netko svojevremeno rekao:”Međutim, jedna stvar koju naučite rano u znanosti je nikad ne reci nikad.” Ostaje nam samo čekati neko novo izvješće ili još bolje možda Jeremy Weida da istraži o čemu je ovdje riječ.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari