Sovjetski znanstvenik unajmio cirkusanta radi telepatskih pokusa

Ruski električni inženjer Bernard Bernardovič Kažinski posjetio je 1922. kao član državne komisije laboratorij Vladimira Leonidoviča Durova. Durov je većinu života proveo radeći u cirkusu gdje se zainteresirao za dresiranje životinja. Njegova ga je vještina učinila slavnim diljem Rusije te se govorilo da ima moć davanja zapovijedi životinjama telepatijom. Kažinski je bio zainteresiran za ono što je nazvao „biološkim radiokomunikacijama“ pa mu se učinilo da bi Durov bio idealan partner za eksperimente na tom području.

Tijekom iduće dvije godine Kažinski i Durov izveli su 1278 pokusa vezanih uz prijenos telepatskih naredbi psima – smatrali su pse životinjama koje su najviše navikle na primanje zapovijedi od čovjeka. Kažinski je vjerovao da su živi organizmi ustrojeni slično radiostanici te je nastojao otkriti mogu li na sličan način odašiljati i primati mentalne poruke. Durov je tvrdio da može usaditi određenu zapovijed u pseći um tako da se najprije zagleda duboko u oči životinje, a zatim usmjeri sve svoje mentalne snage u zamišljanje zadatka koji je pas trebao izvršiti, kao da gleda kroz oči psa. Tvrdio je da tako pas izgubi slobodnu volju i postane produžetak njegova ega. Prema iskazu Durova, tu je moć primijetio kad je jednom prilikom u djetinjstvu uspio na sličan način smiriti razdraženog psa.

Kažinski je tvrdio da je 696 pokusa bilo uspješno, a 582 nisu. Nadalje, ustanovio je da Durov nema moć utjecati na pse ako sjedi u Faradayevom kavezu jer je tako spriječeno djelovanje električnog polja, čime je zaključio da je njegova pretpostavka o sličnosti živih organizama s radiostanicama ispravna.

Eksperimenti s telepatijom kasnije su fascinirali i vojne krugove. Vrhunac im je bio u hladnoratovskom razdoblju – primjerice, američka CIA je provodila pokuse o pokušajima preuzimanja kontrole nad tuđim umom. Nitko, međutim, nije uspio ponoviti navodni uspjeh Kažinskog i Durova. Kritičari smatraju da je isti učinak moguće proizvesti neverbalnom komunikacijom i dugotrajnim dresiranjem – Durov je očito ili bio izvrstan u dresiranju životinja… Ili je posjedovao posebnu moć?


Piše: Boris Blažina

Komentari