Prije SOS-a bio je CQD

SOS je opće prihvaćeni signal za pomoć Morseovim kodom. Pojavile su se teorije da je SOS akronim od Save our ship (spasite naš brod) ili Save Our Souls (spasite naše duše). Međutim, SOS ne znači ništa.

Na kopnu je CQ  ( – · – ·    – – · – ) bio uobičajeni signal za uzbunu ili moguću opasnu poruku, upućen svim telegrafskim postajama u mreži. Slova CQ na francuskom se izgovaraju otprilike kao sécu što dolazi od francuske riječi sécurité – sigurnost. Signal CQ prvi je put poslan u Velikoj Britaniji, ali dolazi iz francuskog jer je službeni jezik pošte bio i ostao francuski.

U telegrafskom sustavu nije postojao opći signal za poziv u pomoć, pa je Marconi dodao D prema distress, što u engleskome jeziku znači nevolja. Bio je to jedan od prvih signala za poziv u pomoć prihvaćenih u radiokomunikaciji. Znak je ušao u uporabu 1904. godine, ali nije prihvaćen kao međunarodni standard jer se CQ lako mogao zamijeniti sa CQD ( – · – ·    – – · –    – · ·) kad je signal bio loš.

Na drugoj Međunarodnoj konvenciji za radiotelegrafiju, održanoj u Berlinu 1906. godine, prihvaćen je njemački signal za poziv u pomoć –  SOS. U Njemačkoj je  u službenoj uporabi od 1905. godine, a izabran je jer je najjednostavniji (· · · – – – · · · ).

U travnju 1912. slavni nesretni brod Titanic najprije je poslao stari signal CQD jer je u Velikoj Britaniji još često bio u upotrebi, a zatim je tehničar iz šale poslao novi signal – SOS.


Piše: Marsela Alić

Komentari