Nadzvučni lovac s mogućnošću slijetanja poput helikoptera – 2006.

Na današnji dan 2006. godine prvi je put službeno poletio američki lovac tipa F-35 Lightning II. Riječ je o lovačkom zrakoplovu pete generacije, koja je u svijetu zasad najsuvremenija i vrlo rijetko zastupljena. Zrakoplov F-35 nosi ime Lightning II jer je tijekom Drugog svjetskog rata u upotrebi bio američki lovac P-38 Lightning, vrlo zanimljivog dizajna s dva trupa.

Lovac F-35 Lightning II ima stealth karakteristike, a proizvodi ga kompanija Lockheed Martin, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača oružja. Svaki od zrakoplova F-35 košta između 150 i 200 milijuna dolara, a pretpostavlja se da će ih SAD naručiti više od 2 400. Kad se tome doda da zrakoplov planiraju izvoziti u Veliku Britaniju, Kanadu, Italiju, Izrael, Australiju, Nizozemsku, Tursku, Norvešku i druge zemlje, može se zaključiti da je riječ o poslu vrijednom nekoliko stotina milijardi dolara.

Osobito je zanimljiva verzija F-35B koja posjeduje mogućnost vertikalnog slijetanja i skraćenog polijetanja (moguće je i vertikalno uzlijetanje poput helikoptera, no kad je zrakoplov na početku leta opterećen gorivom i naoružanjem realnije je polijetanje na kratkoj pisti). Vertikalni potisak prema gore omogućava nagrađeni Rolls-Royce LiftSystem. Zanimljivo je da je F-35B zapravo prvi nadzvučni zrakoplov s mogućnošću vertikalnog potiska, ako se izuzmu prototipovi koji nikada nisu ušli u pravu upotrebu. U tom smislu F-35B može biti zamjena za poznati Harrier. Napomenimo da Harrier nema mogućnost nadzvučnog leta, a F-35 može prijeći čak Mach 1,6.

Komentari