Nacistička potraga za Svetim gralom

Nacisti u potrazi za Svetim gralom glavni su negativci u filmu Indiana Jones i posljednji križarski pohod iz 1989. godine. Znate li da je taj motiv utemeljen na istinitom događaju? Među nacistima su doista postojali oni koji su tragali za nadnaravnim izvorima moći. Heinrich Himmler, šef SS-a i jedan od najmoćnijih ljudi u njemačkom Reichu, vjerovao je da će pronalazak Grala pomoći Njemačkoj da pobjedi u ratu i dati mu nadnaravne moći. Čak je pripremio posebnu prostoriju u dvorcu Wewelsburg u Vestfaliji gdje je namjeravao smjestiti Gral. Valja napomenuti da su nacisti vjerovali da je Isus Krist arijevskog, a ne židovskog porijekla.

Himmler je 1940. posjetio Barcelonu jer je vjerovao da se Sveti gral drži u opatiji Santa Maria de Montserrat kod Barcelone. Na tu je ideju došao gledajući Wagnerovu operu Parsifal, gdje se spominje da se Gral čuva u veličanstvenom dvorcu Montsalvat u Pirinejima (Wagner je ideju dobio čitanjem srednjovjekovnih trubadurskih pjesama). Himmler je usto bio vođen katalonskom narodnom pjesmom prema kojoj se u regiji gdje je smješten Montserrat nalazi „mistični izvor života“. Nije, međutim, pronašao ništa. Španjolske novine o ovom su posjetu izvijestile prilično šturo, napominjući da je putovao u pratnji plavokosih muškaraca.

Skupine esesovaca pod okriljem nacističke organizacije Ahnenerbe (njem. Nasljeđe predaka) poslane su diljem svijeta u potrazi za Gralom, također bez uspjeha. Nacistička vlada osigurala je velika sredstva njemačkim arheolozima, a njihov se broj tijekom njene vladavine višestruko uvećao. Himmler je, između ostalog, za potragu angažirao i ekscentričnog arheologa Otta Hahna, koji je bio opsjednut legendama o kralju Arturu i želio naći Sveti gral. Njegova pojava s crnom fedorom navodno je poslužila Stevenu Spielbergu kao jedna od inspiracija za Indiana Jonesa. Hahn je vjerovao da se Gral nalazi u ruševinama utvrde Montsegur u francuskim Pirinejima, gdje su ga sakrili katari, ali mu je ponestalo sredstava za putovanja. Kada mu je Himmler ponudio financiranje ako se priključi SS-u, pristao je. Nije uspio pronaći Gral te je pao u Himmlerovu nemilost nakon što se pokušao iščlaniti iz SS-a. Njegovo smrznuto tijelo pronađeno je u tirolskim planinama 1939. godine. Službeno je uzrok smrti bio suicid.

Piše: Boris Blažina


Komentari