Mehanizam iz Antikitere

S vremena na vrijeme pojavi se artefakt koji poljulja dosadašnje znanje povijesti i arheologije. Svakim novim neobjašnjivim predmetom bliži smo istini. Takvi artefakti izazivaju čuđenje, divljenje, ali uzrokuju nova pitanja na koja, barem zasad, nemamo odgovore.

Jedan takav artefakt izronili su spužvari oko 1900. godine kraj grčkog otoka Antikythere u Jonskom moru. Na prvi pogled činilo se da su izronili nekakvu mehaničku napravu. Stručnjaci su je pregledavali, snimali rengendskim zrakama i pokušavali rekonstruirati mehanizam. Otkrili su da je riječ o zadivljujućem astronomskom mjerilu, daleko naprednijem od bilo koje naprave izrađene do 18. stoljeća. Osmislili su je stari Grci prije nešto više od 2000 godina. Nazvana Mehanizam iz Antikitere.

Nevjerojatna je kompleksnost Mehanizma jer se sastoji od sofisticirano izrađenih skala,  zupčanika i brojčanika izvanredne preciznosti. Njegova svrha je predviđanje položaja planeta, Sunca i Mjeseca. U biti riječ je o analognom računalu kojim se moglo izračunati osim položaja nebeskih tijela i vrijeme pomrčina te Olimpijskih igara. Nalazio se u malom kućištu veličine 34 x 18 x 9 cm, a sadrži 37 brončanih zupčanika. Znanstvenici su zaključili da je riječ o jedinstvenom otkriću, a čuđenje je uslijedilo nakon što su shvatili da je izračun Mehanizma iz Antikitere točan.

Na zupčanicima su prikazani zodijački znakovi i egipatski kalendar, strelice upućuju prema pet planeta, Suncu i Mjesecu, a brojčanici služe za određivanje Mjesečevih mijena i pomrčina. Mehanizam iz Antikitere pokazao je da su naše predodžbe o razini tehnološke razvijenosti starih Grka bile krive, odnosno, da su znanje i vještina izrade antičke Grčke bili mnogo napredniji.  

Piše: Marsela Alić

Komentari