Malo poznato Teslino otkriće: Signali druge planete

Piše: Viktor Alanović

Tijekom eksperimenata oko bežičnog prijenosa energije visokog napona u laboratoriju u Colorado Springsu, Nikola Tesla detektirao je pravilne signale (1-2-3-4). Riječ je o otkriću na prijelazu 19. u 20. stoljeće, a točno vrijeme otkrića nije zabilježio u svoje dnevnike. No, napisao je pismo svom asistentu Georgeu Scherffu (pismo je datirano na 4. srpnja 1899. godine): “Dobivamo signale iz oblaka udaljenih stotinu milja, možda i više puta od te udaljenosti. Nemoj da to procuri novinarima.“ Budući da je otkriće prethodilo pojavi radiouređaja, Tesla nije znao o čemu se radi. Zaključio je da bi signali mogli potjecati s Marsa jer je tada u znanstvenim krugovima prevladavalo popularno uvjerenje o postojanju životu na Marsu (zbog navodnih kanala za navodnjavanje, uočenih teleskopima). Spomenuo je signale u novinskim intervjuima nekoliko puta tijekom 1901. godine. Tvrdio je da je vjerojatno prva osoba na Zemlji koja je čula poruke s Marsa. Nitko mu nije vjerovao. Objašnjenje je bilo poprilično smjelo, a nitko nije mogao detektirati iste signale. Nije mnogo pisao o tehničkim detaljima, ali nije odustao od tvrdnje o signalima s Marsa, koju je uporno iznosio tijekom 1907., 1909., 1919., 1921., 1922. te 1935. godine.

[box type=”info” bg=”#” color=”#” border=”#” radius=”0″]Sve više u meni raste osjećaj da sam prvi čuo pozdrav jednog planeta drugom.“ Tesla (9. veljače 1901), “Talking with Planets,“ Collier’s Weekly, str. 4-5 [/box]

Nekoliko godina kasnije, Marconi je također objavio da je detektirao signale, vjerojatno vanzemaljske inteligencije. Međutim, njegovi suvremenici zaključili su da je vjerojatno detektirao signale neke druge eksperimentalne stanice. Zanimljiva je teorija koja povezuje ta dva slučaja. Naime, Tesla je vjerojatno detektirao radiosignale druge radiostanice na Zemlji – Marconijeve. U prosincu 1901., prenosio je poruke Morseovim znakovima iz Engleske u Kanadu (točnije Newfoundland). No, mnogi su sumnjali da je Marconi detektirao signale 12. prosinca 1901. jer je to učinio u nepovoljnim uvjetima. Također, svi eksperimenti koje je Marconi proveo prije 1901. bili su preslabi da bi ih Tesla detektirao u ljeto 1899. godine. Najbolje objašnjenje za Tesline signale jest da je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme da detektira pojas intenzivnih valova (kilometarske frekvencije) kroz koje je prolazila Zemlja. Slična situacija dogodila se ranih 1930-ih godina Karlu G. Janskyu koji je detektirao neobične signale, vjerojatno s Jupitera.

Međutim, Mars je bio u blizini Zemlje u srpnju 1899. godine, kada se torus visokoenergetske plazme koja kruži Jupiterom (nedaleko od orbite njegova satelita Ioa) također mogao detektirati u njezinoj blizini. Danas je poznato da i Saturn i Jupiter emitiraju snažne elektromagnetske valove, jačine od 1 GW (Saturn) odnosno 10 GW (Jupiter). Radiouređaji često zabilježe smetnje koje potječu s Jupitera, iako ih većina korisnika pripiše nasumičnim smetnjama. Teslin prijamnik bio je “osjetljiv“ na rupu od 18 kHz u sloju Zemljine ionosfere, poznat kao Kennelly-Heaviside, što je značilo da je mogao primiti elektromagnetne valove s Jupitera.


Komentari