Kako je nastala tvornica luksuznih automobila Bentley?

Prvi model nazvan je Bentley 3 Litre, a u svoje vrijeme bio je najbrži cestovni automobil na svijetu.

Slavna kompanija Bentley, specijalizirana za prozvodnju luksuznih automobila, osnovana je 1919. godine. Osnovao ju je Walter Owen Bentley, poznat po svojim inicijalima W. O. (ljubitelji luksuznih automobila odmah znaju o kome se radi kad se spomenu ti inicijali). Navedeni W. O. rođen je u Londonu, a isprva se bavio prodajom uvezenih francuskih automobila. Odlučio je pokrenuti i vlastitu tvornicu za proizvodnju vozila – nazvanu Bentley Motors.

Nekoliko mjeseci nakon osnivanja Bentley Motors je na cestu pustio njihov prvi automobil. Taj prvi model imao je naziv Bentley 3 Litre – zbog trolitarskog obujma motora. Riječ je bila o velikom i teškom automobilu od čak 1.800 kilograma. Ipak, bio je ujedno i brz, pa je poznati Ettore Bugatti u šali nazvao taj model najbrži kamion na svijetu. Sa 160 km/h jedno je vrijeme to bio najbrži cestovni automobil uopće. Pobijedio je i na poznatoj utrci 24 sata Le Mansa.

Kasnije je tvrtku Bentley otkupio njihov najveći konkurent – poznati Rolls-Royce. Ljubiteljima automobila i danas su imena Bentley i Rolls-Royce obično povezana u pamćenju, jer su tijekom dugog niza godina obje tvrtke proizvodile vrlo slične modele, koji su se načelno razlikovali po prednjoj masci i po amblemima (Rollse-Royce je imao figuricu nazvanu Spirit of Ecstasy, a Bentley poznato krilato slovo B).

Godine 1998. marku Bentley kupio je automobilski gigant Volkswagen AG, koji danas proizvodi sva Bentley vozila. Naprotiv, vlasnik marke Rolls-Royce danas je BMW, pa Bentley i Rolls-Royce više nisu u istom vlasništvu.


Komentari