Je li pronađen fosil “živi” svjedok najkatastrofalnijeg dana u povijesti Zemlje?

Izvor: YouTube Fossil of dinosaur killed in asteroid strike found

Nedavno su paleontolozi pronašli fosiliziranu nogu dinosaura u Tanisu u Sjevernoj Dakoti. Dio znanstvene javnosti smatra da je konkretni dinosaur usmrćen na dan kada je masivni asteroid udario u Zemlju. Tanis je jedinstveno mjesto koje je dobilo ime po istoimenom izgubljenom egipatskom gradu, a na kojem je nađeno veliko groblje kopnenih, ali morskih životinja. Pomor dinosaura se zbio prije 66 milijuna godina, a taj do sada najkatastrofalniji dan u povijesti Zemlje značio je kraj vladavine dinosaura, i početak vladavine sisavaca. Danas je opće prihvaćeno mišljenje da je tog dana ogromna stijena. dugačka otprilike 12 kilometara, udarila u Zemlju i izazvala masovno izumiranje.

Kada je Robert DePalma rođak filmaša Briana

I dok jedan dio znanstvene javnosti tvrdi da je ovaj nalaz siguran podsjetnik na događaje koji su se zbili tog kobnog dana, drugi smatraju da su takve tvrdnje presmjele i da treba pričekati više podataka koji će nam otkriti o čemu je točno riječ. Tim znanstvenika predvođen Robertom DePalmom, paleontologom sa Sveučilišta Manchester u Ujedinjenom Kraljevstvu, našao je fosiliziranu nogu, na kojoj je još bila sačuvana koža, a koji je zaključio da je nađena noga pripadala dinosauru stradalom od posljedica udara asteroida koji je zbrisao dinosaure s lica Zemlje. I da, on je rođak slavnog filmskog redatelja Briana De Palme. Vjerojatno je ova rodbinska spona odgovorna za medijsku pompu konkretnog nalaza, i to je sasvim opravdano, no za sada javnost nije dobila dovoljno argumentiranih podataka koji bi pojasnili koji su to sve pokazatelji koji idu u prilog takvom datiranju ovog ostatka, a zbog čega je dosta znanstvenika skeptično prema otkriću.

Izvor: YouTube Fossil of dinosaur killed in asteroid strike found

Noga svjedok trenutne smrti

Paul Barrett, paleontolog iz londonskog Prirodoslovnog muzeja pregledao je nađenu nogu te je zaključio da je riječ o Thescelosaurusu, biljožderu čije ime na starogrčkom znači “čudesan gušter”! Noga dinosaura je prema riječima ovog stručnjaka otkinuta i to u trenutku, a njezin pregled nije dao naznake bilo kakve patologije na njoj, u smislu tragova ugriza ili bolesti. To otkinuće ide u prilog da je smrt životinje možda bila posljedica kataklizme, no sam po sebi to nije dovoljno dobro pokriće za ovakvo za sada spekulativno datiranje. Barretta je fascinirala činjenica da se sada po prvi puta otkrilo kako je uistinu izgledala koža čudesnog guštera, a koja je pokazala da je ona bila ljuskava. Stručnjak za kralježnjake i evoluciju sa Sveučilišta Edinburghu u Škotskoj, paleontolog Steve Brusatte smatra pak da je teško reći je li ovaj dinosaur stradao baš tog dana kada je asteroid pao na poluotok Yucatán. Moguće da je uginuo znatno prije i da su njegovi ostaci samo poremećeni ovim udarom asteroida.


Presudan geološki kontekst

Smatra se da će konačan odgovor na ovo pitanje dati geološki kontekst. Stvar je vrlo jednostavna, ukoliko je noga dinosaura iz vremena koje je prethodilo udaru tada će se između kože i kosti naći talog pijeska i blata, a ako je ovaj dinosaur svoj život završio na dan pada ovog asteroida onda tog taloga neće biti.

Znanstvena javnost se nada da će uskoro ovakve bombastične najave dobiti svoje određeno pokriće u znanstvenim publikacijama. Čim saznamo odgovor znanstvene zajednice odmah javimo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari