Alarmantne vijesti iz znanosti: Javor pred izumiranjem

Ovo izrazito popularno drvo koje je ukras brojnih vrtova i parkova diljem svijeta suočava se, kao i u ostalom većina biljnih vrsta, s izazovima poput neodržive sječe, klimatskih promjena, požara i drugim problemima. Znanstvenici su utvrdili da svakoj petoj vrsti javora prijeti visok rizik od izumiranja te su pozvali na hitnu akciju kako bi se o ovo drvo zaštitilo i očuvalo za buduće generacije. Istovremeno se inzistira na pohrani sjemena njegovih različitih vrsta. U prirodi je zabilježeno čak više od sto i pedeset vrsta javora od čega je najveći broj različitih vrsta zabilježen u Kini. U Hrvatskoj raste nekoliko vrsta javora poput klena, gorskog javora, maklena i  drugih.

Istraživanje o stanju različitih vrsta javora u svijetu provela je  organizacija za zaštitu okoliša Botanic Gardens Conservation International. Njezin voditelj Dan Crowley naglašava da u vrtovima i parkovima vidimo tek mali dio raznolikosti koja postoji u prirodi. Tako u ovom trenutku više od deset vrsta javora ne nalazi se u vrtovima i parkovima, a jedan dio njih je doslovno pred nestajanjem. Ovo istraživanje zahtjeva zaštitu svih vrsta javora (Acer). Situacija u kojoj je više od trećine vrsta javora podložna gubitku staništa posljedica je nagle urbanizacije i krčenja šuma u svrhu poljoprivrede. Ova istraživačka skupina je uspostavila Globalni konzervatorski konzorcij kako bi osigurali opstanak javora u budućnosti.

Douglas Justice, pomoćnik ravnatelja u Botaničkom vrtu Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji u Vancouveru, kaže:

“Vrijeme za biološku raznolikost svijeta ističe. Na to upućuje svako provedeno istraživanje biljnog i životinjskog svijeta. Koliko god su vrste javora otporne, zasigurno nisu imune. Tijekom samo nekoliko kratkih godina osobno sam vidio porast sječe i alarmantan gubitak staništa javora u šumama jugoistočne Azije. … Još uvijek imamo priliku spasiti vrste od izumiranja, ali za to će trebati stručnost i resursi te koordinirani, zajednički napori svjetskih botaničkih vrtova.”


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari