Velika ljubav kraljice Elizabete II. počela je još u djetinjstvu: Psi pasmine Pembroke Welsh Corgi

Elizabeta s jednim od prvih korgija. Fotografija: Taschen (iNews).

Od trenutka smrti vremešne britanske kraljice Elizabete II.  8. rujna 2022. puno smo toga saznali o kraljičinom životu. No, iako je kraljevska obitelj došla sada u središte pozornosti svih medija malo smo podataka saznali o sudbini kraljičine velike ljubavi, a to su psi pasmine Pembroke Welsh Corgi, a  koje je kraljica tretirala članovima svoje velike obitelji.

Kraljica imala u životu više od 30-ak korgija

Ova je odana pasmina prepoznatljiva po svom dugom tijelu i kratkim nožicama. Zapravo riječ korgi označava patuljastog psa. Iako se na prvi pogled ne bi reklo to je pasmina koja se koristila za čuvanje stoke. Ime je dobila prema mjestu odakle je i potekla, a to je Pembrokeshireu u Walesu. Korgiji su odana i pametna pasmina, i kao takvi bili su iznimno ugodno društvo kraljici. Svog prvog korgija Elizabeta II. je dobila još kao djevojčica od jedno sedam godina, a od tada pa do kraja svog dugog života koji je prekinut u 96-oj godini nije provela niti jedan dan bez njih.  U razdoblju od svoje odrasle dobi pa do smrti imala je više od 30-ak korgija, ali i pasa drugih pasmina.  Tako su se u njezinim odajama redovito prešetavati razni mali dlakavci.

Štenci za utjehu

Iako je kraljica još 2015. godine odlučila da više neće nabavljati nove pse, to se ipak dogodilo 2021. nakon smrti njezina supruga princa Philipa, a kada joj je sin miljenik Andrew darovao dva štenca za utjehu.


Što će se dogoditi s kraljičinim psima?

Kraljica je iza sebe ostavila četiri psa: dva korgija, jednog koker španijela i jednog dorgija. Vjerojatno se pitate što su dorgiji to je kraljevska kombinacija jazavčara i korgija. Njihova imena su Muick, Sandy, Lissy i Candy. Nakon kraljičine smrti postavilo se neminovno i pitanje sudbine njezinih pasa. Za sada je poznato da će dva korgija završiti kod vojvode i vojvotkinje od Yorka, odnosno sina Andrewa i njegove biše žene Sarah. Iako su vojvoda i vojvotkinja razvedeni  još od 1996. i dalje žive pod  jednim krovom, naravno  ne bilo kakvim riječ je ipak o dvorcu. Sama je Sarah  bila velika kraljičina prijateljica jer su obje dijelile strast prema konjima i psima. Što se će dogoditi s druga dva psa nije još poznato, no vjeruje se da će završiti kod nekog od članova kraljevske obitelji.

Upravo su zahvaljujući kraljici  korgiji postala jedna od najprepoznatljivijih pasmina na svijetu, i kao takvi su ujedno danas simbol Engleske i kraljevske vlasti. Ako ste ga pomislili kupiti, znajte da su se cijene korgija udvostručile nakon smrti Elizabete II.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari