Stari zagrebački gradonačelnici

Nakon ujedinjenja Zagreba (1851.) gradonačelnika je na tri godine biralo gradsko zastupstvo. Ban Josip Jelačić posebnim je proglasom pozvao birače da paze koga biraju: Promislite, dakle, dobro, rasudite zrelo i izaberite bez obzira po duši, jerbo kako sijete, tako ćete ubuduće žeti i uživati.»

Od ujedinjenja je prošlo više od 160 godina, na čelnoj poziciji bijelog Zagreba izmijenilo se pedesetak muškaraca i dvije žene, različitog podrijetla i obrazovanja, od mesara i glumaca, preko pravnika i politologa do akademika. Dva se gradonačelnika posebno ističu u pretvaranju Zagreba iz provincijskog gradića u moderni srednjoeuropski grad. To su bili Milan Amruš i Adolf Mošinsky, obojica rodom iz Slavonije i po struci pravnici (Amruš je završio i medicinu). Dvojica velikih gradonačelnika upravljali su Zagrebom u teškim političkim vremenima, ali su znali staviti interes Grada iznad politike i interesa pojedinaca.  

U kratkom prilogu Najpoznatiji zagrebački gradonačelnici naveli smo neke bivše gradonačelnike i gradonačelnice te njihove zasluge.

Piše: Marsela Alić 


Komentari