Select your Top Menu from wp menus

Stari zagrebački gradonačelnici

Stari zagrebački gradonačelnici

Nakon ujedinjenja Zagreba (1851.) gradonačelnika je na tri godine biralo gradsko zastupstvo. Ban Josip Jelačić posebnim je proglasom pozvao birače da paze koga biraju: Promislite, dakle, dobro, rasudite zrelo i izaberite bez obzira po duši, jerbo kako sijete, tako ćete ubuduće žeti i uživati.»

Od ujedinjenja je prošlo više od 160 godina, na čelnoj poziciji bijelog Zagreba izmijenilo se pedesetak muškaraca i dvije žene, različitog podrijetla i obrazovanja, od mesara i glumaca, preko pravnika i politologa do akademika. Dva se gradonačelnika posebno ističu u pretvaranju Zagreba iz provincijskog gradića u moderni srednjoeuropski grad. To su bili Milan Amruš i Adolf Mošinsky, obojica rodom iz Slavonije i po struci pravnici (Amruš je završio i medicinu). Dvojica velikih gradonačelnika upravljali su Zagrebom u teškim političkim vremenima, ali su znali staviti interes Grada iznad politike i interesa pojedinaca.  

U kratkom prilogu Najpoznatiji zagrebački gradonačelnici naveli smo neke bivše gradonačelnike i gradonačelnice te njihove zasluge.

Piše: Marsela Alić 

Facebook Comments

Vezani članci