Zašto smo počeli zbijati šale 1.travnja?

Fotografija: Screenshot YouTube (What Life Was Really Like As A Medieval Jester).

Na 1. travanj nikada nismo sigurni kakvu će nam lažnu vijest servirati mediji jer se već ustalilo da se na taj dan natječu u plasiranju informacija koje će izazvati što veću pomutnju, a onda i čitanost odnosno gledanost ili slušanost. Kako stvarnost zna biti puno luđa od fikcije događa se da stvarne događaje tog dana tretiramo kao šalu, pa onda se na kraju samo osjećamo dvostruko namagarčeni. Kako bilo da bilo danas ćemo zagrebati u prošlost ne bi li saznali, ili možda prije pokušali saznati, zašto se i od kada slavi 1. travanj.

Izmjena godišnjih doba

Podrijetlo obilježavanja 1. travnja šalama i smijehom nije poznato, ali se vjeruje da ono svoje korijenje ima u dalekoj prošlosti. Postoje brojne pretpostavke o podrijetlu pošalica koje se vezuju uz ovaj dan, a neke sežu u antičko doba. Jedna od teorija kaže da su ove prvotravanjske šale posljedica izmjene godišnjih doba odnosno proljetnog ekvinocija s kojim završava zima i dolazi dugo iščekivano proljeće, a što rezultira optimizmom i smijehom. Upravo se u takav kontekst može smjestiti rimski festival nazvan Hilaria koji se održavao krajem ožujka. Bila je to svetkovina vezana uz Kibelin kult odnosno kult Velike božice majke. Tog dana su u starom Rimu bile dopuštene sve igre i igrice, a najveću popularnost je imalo maskiranje. Zapravo sam naziv ove svetkovine označava veselje koje sa sobom nosi i šalu i smjeh.

Gregorijanski kalendar i travanjske lude


Prema drugoj isto tako rasprostranjenoj teoriji podrijetlo 1. travnja treba tražiti u 1582. godini, kada je Francuska prešla s Julijanskog kalendara na gregorijanski. Julijanski kalendar je slavio Novu godinu oko 1. travnja dok ju je gregorijanski obilježavao 1. siječnja. U prilog ove teorije kao one koja je možda baš ona prava koja objašnjava podrijetlo dana šale ide i sporost širenja odredbe koja je imala određene posljedice. Naime,  problemi u širenju vijesti doveli do toga da je i dalje dio stanovništva Novu godinu slavio kao i do tada u razdoblju od kraja ožujka do 1. travnja dok su oni informirani o promjenama u tome vidjeli priliku da se izruguju neupućenim i nazivaju ih travanjskim ludama.

Bez obzira koja je teorija podrijetla dana šale točna, poanta je da tog dana slobodno budete nestašni jer se to 1. travnja oprašta.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari