Urnebesni prizor britanskih vojnika za protuzračnim topom u lepršavim haljinicama

Ilustracija

Kada govorimo o ratu obično je riječ o krvavim prizorima, koji u nama izazivaju gomilu neugodnih osjećaja poput straha, depresije, umora i ostalog. No, prizori rata nisu uvijek samo takvi, postoje i oni dragocjeni trenutci u kojima se otpušta adrenalin. Vojnici na ratištu suočeni su gotovo s neprestanim stresom i imaju potrebu za opuštanjem više negoli ostala populacija, a ovdje ćemo prenijeti jedan zabavan i fotografijama zabilježen trenutak kratkog predaha u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Božićna dobrotvorna priredba

Britanski vojnici su se spremali su se božićnu dobrotvornu priredbu 1940. godine. Svi sudionici priredbe bili su pripadnici britanske Kraljevske artiljerije u utvrdi Shornemead, blizu grada Gravesenda u sjeverozapadnom Kentu. Uoči nastupa su se, naravno, šminkali, odjenuli u žensku odjeću pri čemu su vodili računa i o detaljima poput ženskog rublja, koje se moglo nazrijeti kada bi zadignuli svoje haljinice.

Kratak predah rezultirao urnebesnim prizorom


U vrijeme nastupa stigla je obavijest o približavanju njemačkih bombardera koji su letjeli preko La Mancha prema jugu Engleske. Kako nakon dojave nisu imali vremena za presvlačenje, na borbene položaje s protuzračnim topovima otišli su odjeveni u ženskoj odjeći s jednim jedinim dodatkom, a to je bila kaciga na glavi.

Ah, ta cenzura

Njih je fotografirao fotograf Kraljevskih zračnih snaga (RAF-a), John Topham. Međutim njihovo je Ministarstvo informiranja zabranilo njihovu objavu, kako ne bi narušile ugled britanskih vojnika. Fotografije su pronađene u arhivu veterana vojne fotografije. Fotografije možete pogledati na stranici Rare Historical Photos.

Što reći cenzura jučer, danas i sutra, zašto bi se zabavili kada možemo biti iskomirani…

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari