Preporuka za sve pasoljupce: Potražite spomenik najpoznatijem zagrebačkom psu!

Spomenik zagrebačkom psu (Fotografija: Cest is d Best - international street festival)

Ukoliko volite pse sigurno ćete posjetiti spomenik posvećen jednom psu u srcu Zagreba. Dakle, ako ste  pasoljubac ne oklijevajte i potražite Ulicu Mirka Bogovićeva kod Oktogona, gdje je postavljen spomenik  posvećen jednoj osobitoj njušci, psu nazvanom Pluto. Sigurno se pitate kako je dobio svoje ime i zašto je dobio ovaj spomenik. Krenimo od početka.

Pas koji se samo pojavio na gradilištu

Vratit ćemo se u vrijeme kada je tek napravljen projekt za gradnju palače Prve hrvatske štedionice, koja će se graditi na mjestu potoka iz kojega se do tada redovito vadila glina, a koji se nalazio u samom srcu današnjeg Zagreba, na mjestu koje povezuje Ilicu s Trgom P. Preradovića ili češće nazivanim Cvjetnim trgom. Palača Prve hrvatske štedionice danas se češće naziva Oktogon, a to je ime dobila prema svom oktogonalnom dvorištu. U pitanju je prolaz koji u svom središtu ima staklenu kupolu s vitražima. Projekt za gradnju ove palače izradio je arhitekt Josip pl. Vancaš davne 1897. godine. Izgradnja je počela već iduće godine i dok su radnici bili zauzeti na gradilištu odjednom se pojavio mršavi pas. Radnicima nije bio mrzak pa su mu rado davali dio svog gableca i tako je malo-pomalo pas postao stalno prisutan na gradilištu. Očito mu se svidjela pomisao da negdje pripada pa je tako samoinicijativno postao čuvar gradilišta. Kako je ovaj teritorij počeo smatrati svojim, tjerao je razne nepozvane goste sa “svog terena”. I postalo je jasno da pas ne planira otići zbog čega mu je Vancaš dao ime Pluto.

Hrvatski ovčar (Fotografija: Wikipedia)

Kako je Pluto dobio spomenik?

Na kraju gradnje palače stradao je Pluto, a pretpostavlja se da su ga usmrtili kradljivci građevinskog materijala. Nakon gubitka drage njuške Vancaš i radnici odlučili su podići spomenik prijatelju, koji im je srčano čuvao gradilište. Spomenik se dugo nalazio u dvorištu banke skriven od pogleda. No, stvari su se pomakle s mjesta kada je voditelj Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb” i ujedno autor Purgerskog rječnika Ivan Brnčić odlučio zatražiti od grada da se spomenik premjesti iz dvorišta na vanjski dio objekta. Postoje trenutci kada se u pravo vrijeme nađete na pravom mjestu, upravo se to ovdje dogodilo jer je tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić slovio kao veliki ljubitelj dlakavaca. Zahvaljujući “sluhu” gradonačelnika grad je vrlo brzo izašao u susret Brnčiću i Pluto je uskoro dobio mjesto koje zaslužuje. Tako je grad dobio jednu novu turističku atrakciju na odličnoj lokaciji. U međuvremenu je organizirana i Plutotrka odnosno utrka vlasnika i njihovih pasa koja se održava svake godine. Zagreb se može pohvaliti da je postavio spomenik jednom osobitom psu, i to desetljećima prije nego se to dogodilo u svjetskim metropolama poput New Yorka ili Tokija. Nađete li se tamo prođite pokraj Pluta, psa koji i dalje vjerno čuva svoj jedini dom.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari