Optička iluzija “jeziva za većinu muževa”: Moja žena i moja svekrva

Optičke iluzije nas već dugo zabavljaju. Danas ćemo predstaviti opet staru optičku iluziju, koja prikazuje dva lika. Pitamo se što ste na prvu uočili. Pogledajte još jednom ilustraciju, ali nemojte na njoj zadržati pogled dulje od pola sekunde.

Podijeljeni osjećaji

Ova se optička iluzija pojavila u drugoj polovici 19. stoljeća, na njemačkoj razglednici, a kasnije ju je doradio poznati karikaturist William Ely Hill, koji ju je objavio u humorističkom časopisu Puck 1915., pod šaljivim naslovom Moja žena i moja svekrva. Stereotipno je mišljenje da se muževi i svekrve ne vole, pri čemu je sam naslov izazvao  podijeljene osjećaje u muškog roda.

Što se može saznati iz očiju promatrača?

Obično se optičke iluzije povezuju s našim psihičkim karakteristikama, kroz koje osvještavamo i neke svoje osobine koje možda ne zamjećujemo ili ih ne želimo zamijetiti. U konkretnoj iluziji ćemo se usmjeriti na ono što se iz očiju promatrača može saznati, a to je prema mišljenju znanstvenika dob onoga koji gleda. U slici koju prvu vidite zrcale se, smatraju psiholozi, vaše godine, no doduše tu može biti riječ o kronološkim godinama, ali i onim mentalnim ili pak duhovim.


Ispitivanje

Psiholozi i sociolozi proučavali su ovu optičku iluziju, a u ispitivanju je sudjelovalo 393-je ispitanika u dobi od 18 do 68 godina. Svatko je od njih pogledao ovu ilustraciju na pola sekunde. Nakon toga su dobili pitanja. Prvo je glasilo da li su vidjeli čovjeka ili životinju. Oni koji su vidjeli čovjeka su trebali odrediti spol osobe koju su ugledali zatim su oni koji su vidjeli ženu, trebali navesti i njezinu kronološku dob.

Zašto vidimo to što vidimo?

Većina je ispitanika na slici vidjela mladu ženu koja je okrenuta tako da samo naziremo njezino lice, gledajući je straga. Mlađa žena je najčešće viđena očima onih mlađih od 60 godina s tim da je jedan postotak starijih, također, uočio mlađu žensku osobu. Stariji su pak najčešće vidjeli postariju ženu, koja nama na ovom prikazu nalikuje na vješticu, a koja je dana u profilu. U procjeni same dobi, neovisno je li stara ili mlada, važnu ulogu je očito imala kronološka dob ispitanika, pa što je ispitanik bio mlađi to je i žena koju su vidjeli bila mlađa. Zašto je tome tako? Psiholozi i sociolozi smatraju da smo htjeli to ili ne, usmjereni najviše na svoju dob, što je to posljedica ne samo psihološkh čimbenika već i sve veće dominacije mladosti koja istiskuje starije iz društvenog života. Drugim riječima pod utjecajem smo društvenih predrasuda vremena u kojem živimo. Očito je da su starost i mudrost kategorije koje su nekada išle zajedno ruku pod ruku danas dobile negativnu konotaciju te se potrošačko drušvo usmjerava na mlade kao one koji su primarni potrošači i u skladu s tim izbacuje one koji su neprofitabilni iz reda.

Ako ste starije dobi i vidjeli ste mladu ženu, ne brinite očito vam je duh mlad.  Ova je iluzija pokazala, ako ništa drugo, da su godine, također, često u očima promatrača.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari