Napoleonovi ostaci potvrdili su da je jedna škakljiva pričica istinita!

Često se raspravljalo o Napoleonovoj visini i dugo se vjerovalo da je bio izrazito nizak. Danas se uglavnom smatra da je bio prosječne visine za ono vrijeme, koja je iznosila centimetar više-manje od 1,69 metara. Postavlja se pitanje odakle onda priča da je on bio nizak? Čini se da je tome kumovao slavni britanski karikaturist James Gillray, Napoleonov suvremenik, čije su otrovne karikature bile toliko popularne da je čak Napoleon na kraju života rekao da je Gillray najvećim dijelom doprinio rušenju njegova ugleda. Ovaj je karikaturist od samog početka prikazivao Napoleona kao agresivnog i egoističnog lika, kojeg su ljudi doživljavali kao niskog, premda ga nije uvijek prikazivao niskim. Ipak, ovdje se nećemo baviti Napoleonovom visinom već jednim drugim Napoleonovim dijelom tijela, koji je definitivno ulazio u kategoriju malog. Upravo ova tema je jedna od onih koja pokazuje da povijest ne mora biti dosadna, a ukoliko vas zanima naš današnji članak, zavirite u njega.

Mišljenje urologa

Jedan dio Napoleonova tijela čuva se danas u New Jerseyu, i u vlasništvu je Evan Lattimer. Evan Lattimer kći je poznatog urologa, koji je iz znanstvenih pobuda kupio na aukciji ovaj, nazovimo ga, artefakt za simboličnu cijenu od 3000, ili čak nešto manje, američkih dolara, u Parizu 1977. godine. Evan kaže da je njen otac smatrao da urologija treba biti dostojanstvena i da se s njom ne zbijaju šale, zbog čega je kupljeni dio Napoleonova tijela pomno čuvao i pokazao ga samo nekolicini osoba. Stručno oko Evaninog oca  je utvrdilo da je taj dio Napoleonova tijela strukturalno gledano bio u savršenom stanju.

Zabunom odsječen, da baš!

Vjerujemo da pretpostavljate o čemu je riječ. U pitanju je njegov penis kojega mu je tijekom obdukcije odsjekao liječnik Francesco Antommarchi. Sada se postavlja logično pitanje, zašto bi pobogu netko odsjekao njegov penis. Sam je Napoleon zatražio obdukciju kako bi mu sin bio obaviješten u slučaju da se otkrije neka nasljedna bolest. Tijekom obdukcije izvađeni su i drugi organi Napoleonova tijela, no zašto mu je baš odrezan penis nije objašnjeno. Postoje navodi koji kažu da je do toga došlo slučajno, na što možemo samo reći, da baš! Slučajno je liječnikova ruka skliznula do njegovih genitalija i odrezala mu taj sićušni dio njegova tijela. Uglavnom penis mu je odrezan pred čak 17 svjedoka.


Nevjerojatna pustolovina i “smežurana jegulja”

Nakon toga njegov je ponos, ili manjak toga, započeo svoje putovanje na kojem je prošao kroz brojne ruke. Prvo ga je preuzeo svećenik Anges Paul Vignali koji je bio uz Napoleonovu  samrtnu postelju. Iako je svećenik Vignali izgubio brzo život u krvnoj osveti, njegova je ostavština bila čuvana gotovo čitavo jedno stoljeće kao obiteljska baština. Obitelj je ovaj “predmet” prodala tek 1916., zajedno s nekim drugim stvarčicama koje su pripadale Napoleonu. Bilo bi vjerojatno za pretpostaviti da su predmeti iz Napoleonove ostavštine, koji su završili kod svećenika, bili namijenjeni prodaji, no ipak je ovaj “predmet” bio tako dugo kod ove obitelji, da i ta logična pretpostavka “pada u vodu”. Ovu je “dragocjenost” obitelj Vignali prodala britanskoj tvrtki za izdavanje rijetkih knjiga Magga Bros, a koja ga je opet prodala trgovcu rijetkim knjigama A. S. W. Rosenbachu 1924. Tri godine poslije artefakt je izložen u Muzeju francuske umjetnosti u New Yorku. Po izlaganju taj je djelić Napoleonova tijela zadobio prilično nelijepe komentare, od kojih prenosimo samo jedan, koji pokazuje zapravo negativan publicitet ovog artefaktića u javnosti, pa je tako njegov penis uspoređen sa “smežuranom jeguljom”, što bi vjerojatno dodatno potkopalo Napoleonov osjećaj ponosa da je živ.

Što će biti dalje s njim?

Godine 1977. “predmet” je kupio ugledni američki urolog John Lattimer, koji je na  na njega gledao kao na povijesno blago, a koje je zaštitio od zlonamjernih pogleda. Artefakt nikada nije snimljen, i u zadnjih nešto više od 40 godina vidjelo ga je tek 10-ro  ljudi. Novinar Mark Evans koji je bio jedan od onih “sretnika ili nesretnika” koji su vidjeli ovaj Napoleonov ponos ili odsustvo njega, je komentirao da je New Jersey posljednje mjesto na kojem bi očekivao da će naći djelić Napoleona. Sigurno je da je ovaj artefakt proputovao sam više svijeta nego zajedno sa svojim “vlasnikom”. Njegova relativno friška vlasnica će na njemu profitirati jer je već dobila jednu ponudu od 100 000 dolara, ali ju je zasada odbila.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari