Kriminalcima u svemiru odzvonilo!

Izvor: Ranker

Da Kanada ozbiljno razmišlja o kažnjavanju astronauta koji počine neku kriminalnu radnju u svemiru pokazao je njihov parlament, krajem travnja 2022. Prema prijedlogu kanadskog parlamenta, kada neki Kanađanin počini nedjelo u svemiru bit će za njega procesuiran, kao i svaki drugi Kanađanin na Zemlji.

U skladu sa smjernicama Međunarodne svemirske postaje

Ovaj prijedlog u skladu je sa smjernicama Međunarodne svemirske postaje, a koja traži da svaka zemlja zadrži kontrolu i jurisdikciju nad svojim osobljem na postaji. Drugim riječima, ako Francuz počini neki prekršaj u svemiru podliježe francuskom zakonu i slično. U ovom trenutku nema zakonskih prepreka za počinjenje bilo kojeg kaznenog djela u svemiru, jer je naša pravna jurisdikcija ograničena na zemaljski prostor.

Prva sumnja u svemirski kriminal

Vjerojatno se pitate kako je došlo do ovog. Poticaj ovome dao je slučaj iz 2019. godine, kada je američka astronautkinja Anne McClain osumnjičena za prvi zločin počinjen u svemiru. Tijekom boravka na Međunarodnoj postaji od prosinca 2018. do lipnja 2019. njezina ju je bivša supruga Summer Worden optužila da je koristila računalo povezano s NASA-om, kako bi ‘opelješila’ njezine bankovne račune. NASA je odmah stala u obranu svoje zaposlenice, a kasnija interna istraga je pokazala da je bivša supruga iznijela lažne optužbe na račun McClain.


Anna McClain. Izvor: ABC News

Možda će vam se ova odluka činiti preuranjenom, no ona polazi od premise da će vrlo skoro započeti era svemirskih putovanja, zbog čega treba što prije započeti sa zakonskom regulativnom, kako bi se doskočilo nevoljama koje bi iz toga svega mogle proizaći.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari