Kako je Churchill ‘gol golcat’ susreo duha Abrahama Lincolna

Izvor: DW

Po svemu sudeći Bijela kuća vrvi duhovima, ponajviše onim bivših predsjednika, no najčešće se spominje duh Abrahama Lincolna. U moru viđenja duhova izdvaja se onaj vezan uz Winstona Churchilla, koji se tijekom boravka u Bijeloj kući suočio s Lincolnovim duhom u krajnje neugodnoj situaciji.

Hedonist s cigarom u ruci

Prostor koji je Lincoln nekada koristio kao ured i sobu za sastanke, mjesto je gdje se, navodno, može najčešće sresti duh Abrahama Lincolna. Tijekom Drugog svjetskog rata britanski je premijer gostovao u Bijeloj kući. Nakon što bi završio duge razgovore s američkim predsjednikom Franklinom D. Rooseveltom, Churchill se kao pravi hedonist volio povući u svoju sobu i okupati u vrućoj kupki. Jedne takve većeri izašao je iz kade s cigarom u ruci, naravno, bez ičeg drugog na sebi te je krenuo prema spavaonici gdje je ugledao proziran lik Abrahama Lincolna. Lincoln je stajao zamišljen kraj prozora i nije previše obraćao pozornost na golog šefa jedne države u svojoj bizini. Churchilla ni tada nije napustila duhovitost pa je nadodao:

Gospodine predsjedniče, zatekli ste me u nepovoljnom položaju.

Nakon toga predsjednikov duh se navodno nasmiješio, a tko ne bi, i samo nestao. Iako nije bio nimalo plašljiv Churchill se nakon toga odlučio na spavanje u drugoj sobi.


Stručno mišljenje 

Jared Broach poslovni je čovjek i vlasnik tvrtke Nightly Spirits, koji se specijalizirao za turističke posjete ukletim područjima. Prema njegovom stručnom mišljenju Bijela kuća ima najbolje priče o duhovima i te su priče najpouzdanije. Na upit da li vjeruje u duhove izjavljuje diplomatski da je uvjeren u to, i da kada bi rekao drugačije, automatski bi velik broj predsjednika prozvao lažovima. Naravno, ne treba smetnuti s uma da je u pitanju osoba koja živi od “ukletih” područja.

Spomenuti Broach navodi da je Lincoln jedan od najčešćih duhova kojeg se može susresti u Bijeloj kući. Kaže da se obično pojavljuje kada je zemlja u opasnosti. Najčešće je viđen kako hoda gore-dolje, lupa po vratima ili stoji pokraj prozora. Prema izvješćima iz Bijele kuće svojevremeno je pas predsjednika Ronald Regana, koji se inače običavao šetao po cijeloj Bijeloj kući, odbijao ući u Lincolnovu spavaonicu te bi samo stajao ispred vrata i lajao.

Završit ćemo s riječima Harryja Trumana o duhovima Bijele kuće:

Siguran sam da su ovdje i nisam toliko zabrinut zbog susreta s nekim od njih. (…)
Siguran sam da bi mi stari (Andrew Jackson)] mogao dati dobar savjet i vjerojatno me naučiti dobrim psovkama. …Tako da neću zaključati vrata …  kako prenosi The Washington Post.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari