Kada znanstvenici prolupaju i iskoriste antiratni slogan “Vodite ljubav, a ne rat” za stvaranje “Gay bombe!

Fotografija: Ed Nash's Military Matters.

Ne znamo sjećate li se antiratnog slogana “Vodite ljubav, a ne rat”? On potječe iz vremena kada je rat u Vijetnamu bio u punom jeku, i skovan je negdje u 60-im prošlog stoljeća. No iako je slogan imao antiratni predznak jedna je grupa znanstvenika nekoliko desetljeća kasnije odlučila ovaj slogan primijeniti u ratnom kontekstu. Zanima li vas kako je to moguće, zavirite u naš današnji članak.

Maštoviti djelatnici laboratorija Wright

Da znanstvenici mogu prolupati pokazuje prijedlog projekta laboratorija Wright upućen američkom Ministarstvu obrane iz 1994. godine. Članovi projektnog tima su na pune tri strane izložili svoju ideju izrade tzv. Gay bombe, a za čiju su realizaciju tražili vrtoglavih 7,5 milijuna dolara. Da dobro ste čuli! U pitanju su bombe koje su trebale biti ispunjene odgovarajućim feromonima sa zadatkom da vojnike učine međusobno seksualno privlačnima. Ovaj je laboratorij imao još sličnih nebuloznih prijedloga poput izrade bombi koje bi poticale vjetrove, privlačile insekte, stvarale smrad koji bi omogućio da se neprijatelji osjete na daleko i tako razotkriju svoju prisutnost. Ako ništa  drugo, djelatnicima ovog laboratorija mora se priznati maštovitost. Prijedlog o izradi ove bombe nije odbijen na prvu već je otišao u daljnje razmatranje na višu znanstvenu razinu.

“Ne pitaj, ne govori!”

Javnost je za ovaj prijedlog saznala početkom 21. stoljeća. Ne možemo se, a ne zapitati, kako su pobogu došli na takvu ideju. Gledajući cijelu situaciju, a to je vrijeme kada je Amerikom predsjedao vrlo liberalni Bill Clinton, ova ideja se može protumačiti u novom ozračju veće slobode. Clinton je želio dati zeleno svjetlo homoseksualcima u služenju vojnog roka, ali je naišao na žestoko protivljenje u vojnim redovima. Upravo zbog toga došlo je do kompromisa, a koji je bio poznat pod sloganom “Ne pitaj, ne govori! (DADT), a koji je značio da su pripadnici LGBT zajednice mogli služiti vojsku, ali su morali skrivati svoj seksualni identitet jer bi na svaku i najmanju naznaku svojih pravih sklonosti mogli biti otpušteni iz vojnih redova.


Prijedlog dobio lg Nobelovu nagradu

Ovaj je prijedlog zaradio kasnije Ig Nobelovu nagradu što je parodija na stvarnu prestižnu nagradu, i dodjeljuje se od 1991. godine. Zanimljivo je u kontekstu ovog prijedloga što niti jedno istraživanje nije do sada utvrdilo da feromoni doista i djeluju. U takvim istraživanjima najdalje su došli švedski znanstvenici koji su snimali mozak ispitanika ne bi li uočili njihove reakcije na različite feromone. Upravo je njihovo istraživanje dalo naznaku da bi ovaj projekt bio teško provediv jer feromoni, čini se, ne djeluju jednako na heteroseksualne i homoseksualne osobe.

Ovaj projekt nije nikada odobren, a svojim je idejnim konceptom pokazao da se sve može izokrenuti, pa i moto djece cvijeća “Vodite ljubav, a ne rat”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari