Kada je izašla prva komercijalna videoigra?

Igra Galaxy Game autora Billa Pittsa i Hugha Tucka plasirana je na tržište u rujnu 1971. godine. Postavljena je u zgradu Sveučilišta Stanford, u Kaliforniji. Iako nije riječ o prvoj videoigri na svijetu, Galaxy Game prva je pokazala da videoigre mogu biti uspješan komercijalan proizvod. Nastala je na temelju starije igre Spacewar! (1962.), vrlo popularne među stručnjacima za istraživanje umjetne inteligencije.

Glavni problem igre Spacewar! bilo je ograničenje u instalaciji. Naime, igra se mogla instalirati isključivo na središnja (engl. mainframe) računala, što je značilo da se mogla igrati samo kada ta računala nisu obavljala druge zadatke – obično u ranim jutarnjim satima. Nastanak igre Galaxy Game bio je povezan s uvođenjem PDP-11, takozvanog miniračunala. Bilo je to prvo relativno jeftino računalo koje je moglo pokrenuti Spacewar!. Pitts i Tuck stoga su osnovali tvrtku Computer Recreations kako bi proizveli automate na kovanice za igranje igre Spacewar!. Pokazalo se da riječ war (rat) nije poželjna na Sveučilištu pa su promijenili ime u Galaxy Game.

Jedan automat koštao je oko 20.000 dolara, a cijena jedne igre bila je 10 centa. Bila je toliko popularna da su se petkom i subotom stvarali redovi od dvadesetak osoba. Jedno je računalo moglo pokrenuti dva automata, što je omogućilo igračima da se natječu te tako doprinijelo popularnosti igre.

Piše: Boris Blažina


Komentari