Ima se, može se: Kada imaš najskuplju kuću na svijetu poželiš imati i najskuplju jahtu, pa sliku, i tako to krene!

Izvor: YouTube (Inside the Most Expensive Home in the World | Mohammad Bin Salman Al Saud House)

Živimo u čudnom svijetu u kojem je novac Bog, i u kojem doista vrijedi ona stara narodna: “Koliko para toliko muzike”. Oni koji nemaju uživaju gledati one koji imaju, zbog čega se može steći dojam da su mazohisti. No ovdje nećemo ulaziti u psihološko-filozofske  rasprave zašto je tome tako. Stvari su jednostavno takve kakve su. Danas ćemo za one koji vole biti informirani zaviriti u “prozor”, rekli bismo, sramotno bogatog saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Cijena prava sitnica

Ovaj pripadnik jedne od najbogatijih kraljevskih obitelji za sebe želi samo najbolje, a da to doslovno misli pokazuju i njegovi potezi u zadnjem desetljeću. Krenimo redom. Saudijski princ Mohammed bin Salman kupio je 2015. godine najskuplji dom na svijetu, vrijedan sićušnih 300 milijuna dolara, a koji se smjestio u blizini Versaillesa. Njegov dom nosi naziv Dvorac Luja XIV. ( Chateau Louis XIV), a uprvo zbog toga ne moramo objašnjavati inspiraciju u ovoj gradnji. On je izgrađen na mjestu nekadašnjeg dvorca iz 19. stoljeća kojega je, kažu tako, sravnio sa zemljom Emad Khashoggi nećak prebogatog trgovca oružjem. Projekt dvorca je izradio arhitekt specijaliziran za povijesnu arhitekturu Pierre Bortolussi i svoj je posao odradio, rekli bismo, gotovo pa savršeno. Gradnja je započeta 2008., a trajala je do 2011. Za gradnju je korišten lokalni kamen, a angažirani su ponajbolji obrtnici zbog čega rezultat ne iznenađuje. Krajnji produkt je čudesan, ako očekujete užasan neukus ovo je daleko od toga. Novac je ovdje očito došao u prave ruke i posao je odrađen profesionalno, uz poštovanje povijesne tradicije u gradnji dvoraca druge polovice 17. stoljeća. U pitanju je dvorac sa svim komforom suvremenog svijeta. Dvorac posjeduje 10 spavaćih soba, knjižnicu, dvije plesne dvorane, vanjski i unutrašnji bazen, vinski podrum, noćni klub, privatno kino, teren za squash, dvoranu za primanje s prekrasno oslikanim svodom. Naravno, s dvorcem u paketu je došlo i “dvorište” veličine nešto malo manje od 60 hektara.

Bilo kuda zlato svuda!

O razini luksuza govori i činjenica da su sva vrata u dvorcu obložena zlatom, a brojni elementi interijera i eksterijera su od zlata, primjerice efektno zlatom ukrašeni dijelovi stubišta. Među svim ovim prostorima posebno mjesto se daje podvodnoj sobi za meditaciju odosno prostoriji s akvarijem, koja na nas nije ostavila neki jači dojam dok ostatak dvorca je. Palača je potpuno osuvremenjena pa se njenom infrastrukturom može u potpunosti upravljati uz pomoć pametnog telefona.


zvor: YouTube (Inside the Most Expensive Home in the World | Mohammad Bin Salman Al Saud House)

Dodali bi da je ovaj saudijski princ započeo u svojoj zemlji obračun s korumpiranim političarima, a pri tome je istovremeno skrivao svoju imovinu uz pomoć fiktivnih tvrtki. Kada se sve to doznalo digla se prašina, no i ona se slegla, a on i dalje ima sve što je imao i prije toga. Naravno, da mu je tako ugled doveden u pitanje, no tko još mari za to i tko mu ga može oduzeti dok ima novac.

Kuća plus jahta, zvuči bolje!

Nakon kuće Mohammed je odlučio da još uvijek nije zadovoljan onime što posjeduje pa je od ruskog tajkuna kupio ogromnu superjahtu za pravu sitnicu tešku nešto manje od 500 milijuna dolara. No, i nakon toga ga je očito mučio osjećaj preskromnosti, pa je odlučio se pridružiti trendu super bogatih koji svoje skupocjene jahte opremaju najskupljim svjetskim slikama.

Izvor: YouTube (Inside the Most Expensive Home in the World | Mohammad Bin Salman Al Saud House)

Tako je sliku kupio za traljavih 450 milijuna dolara, u pitanju je slika o čijem se autorstvu i danas vode rasprave, a ona se u povijesti umjetnosti naziva Salvador Mundi ili Spasitelj svijeta. Ova je slika tada ušla u anale povijesti umjetnost kao najskuplja transkacija u umjetničkom svijetu, koju je prodala aukcijska kuća Christie’s. Danas se smatra da sliku nije naslikao Leonardo da Vinci  već netko iz njegove radionice, što je dovelo i do diplomatskog spora između Francuske i Saudijske Arabije, ali o tome nekom drugom zgodom.

Izvor: YouTube (Inside the Most Expensive Home in the World | Mohammad Bin Salman Al Saud House)

Mislimo da bi više od ovog za danas bio čisti mazohizam. Svijet funkcionira po principu da bogati piju krv na slamčicu sirotinji, pri čemu bogati žele biti još bogatiji, a sirotinja pak želi samo biti bogata. I tako se vrtimo u krug, a uokolo nas šesto izumiranje, nestaje pitke vode, i zdrave hrane, maše se oružjem, ali koga briga dok ima se i može se.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari