Hrvat Ivan Vučetić identificirao otisak na odjeći zagonetne Mona Lise iz Seine

Znanstvenici već više od pola stoljeća nastoje riješiti tajnu zagonetnog osmijeha Mona Lise. U prvom desetljeću 21. stoljeća su zahvaljujući primjeni spektroskopije zaključili da se na slici Mona Lise  može identificirati 30-ak slojeva boje, a kojima se Leonardo poigrao kako bi slici dao sfumato, odnosno magličast prijelaz između svjetlosti i sjene; što je rezultiralo njenim, uvjetno rečeno, smiješkom. Ovdje ćemo se baviti još jednim zagonetnim osmijehom, samo druge žene iz drugog vremena, a čiji je smiješak još Albert Camus usporedio s Mona Lisinim, pa ukoliko vas zanima taj drugi smiješak, pročitajte članak koji slijedi.

Zagonetni smiješak, zagonetne žene!

U najzagonetniji gipsani odljevak iz viktorijanskog doba ulazi maska djevojke čiji je identitet vjerojatno razotkriven. Na toj se maski može vidjeti lice djevojke koja se smiješi. Kao model je, čini se, poslužila mađarska glazbenica/glumica koja se nazivala Ewa Laszlo. U pitanju je mlada žena, koja se utopila u Seini ili je bila ubijena. Prema raširenoj pariškoj legendi tijelo djevojke koja pluta u pariškoj Seini nađeno je krajem 19. stoljeća. Kako na njezinom licu i tijelu nije bilo nikakvih tragova nasilja pretpostavilo se da je počinila samoubojstvo. Navodno je patolog bio toliko opčinjen njenim izgledom i zagonetnim smiješkom da je zatražio pravljenje kalupa djevojčina lica, kako bi ostalo trajno zabilježeno. Danas se kalup zove Nepoznata sa Seine (‘Inconnue de la Seine).

Tijelo u najprometnijoj pariškoj mrtvačnici

Lice mlade žene je ugodno i mlado. U prilog mladosti idu puni obrazi i glatka koža. Kosa joj je razdijeljena po sredini i pada iza vrata, na licu joj je zagonetan osmijeh koji djeluje poput Mona Lisinog, a po kojem je dobila i ime. Nakon uzimanja odljevka tijelo joj smješteno u jednu od najprometnijih pariških mrtvačnica, u nadi da će netko prepoznati njen identitet, što se u tom trenutku nije dogodilo. Vrlo brzo je ovaj odljevak dobio vrijednost suvenira pa se naveliko prodavao. Kako djevojčino lice djeluje kao da spava mnogi smatraju da se ona nije utopila. Zbog svog izgleda kao i brojnih nejasnoća oko njezina tijela ušla je u i književnost gdje je prikazana u različitim varijantama, nekada kao djevojka koju je zaveo i potom napustio plemić. Neki vjeruju da joj je lice u predobrom stanju da bi bila utopljenica jer bi smrt utapanjem prije dovela do stvaranja facijalnih grimasa na licu. Oko nje su se isprele različite priče, no sudeći prema fotografiji mađarske umjetnice Ewe Lazlo očito je riječ o njezinom licu (uvjerite se sami). Naime, ona je bila ljubavnica bogatog Rolanda Vittesa  koju je, čini se, ubio ucjenjivač Louis Argon. Otisak prsta na njezinoj haljini ukazuje na Argona kao vjerojatnog ubojicu. Potvrda otiska kojega je Argon ostavio na haljini napravljena je u Buenos Airesu. U Argentini je u tom trenutku bio i hrvatski imigrant Ivan Vučetić koji je razvio sustav daktiloskopije odnosno uzimanja otisaka unutar policije, a koja je potvrdila da je otisak njegov.


Najljubljenija djevojka…

Ova je maska inspirirala i norveškog proizvođača igračaka da proizvede lutku za oživljavanje, a kao model je uzeo lice nepoznate žene iz Senie. Naime, 1955. norveški proizvođač igračaka Asmund Laerdal spasio je svog sina Torea od utapanja, nakon čega je napravio lutku s licem “utopljenice” Mona Lise, koja  se koristila diljem svijeta za oživljavanje, ali je ona tada nazvana Rescue Annie.
Nađete li se u Parizu, možete kupiti ovaj odljevak njenog lica u bijelom gipsu za 130 dolara pri čemu ćete sada biti upoznati i s pričom koja stoji iza ovog lica.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari