FOTO IZAZOV: Možete li pogoditi tko je ova povijesna osoba, samo na osnovi fotografije?

Fotografija: Hadi Karimi

Prošli tjedan smo Vam predstavili rekonstrukciju lica slavnog poljskog skladatelja i pijanista iz prve polovice 19. stoljeća Frédérica Chopina. Danas imamo za vas spremnu novu rekonstrukciju jedne poznate svjetske face, pa zaigrajmo novu igru detekcije.

Zašto baš 3D portretiranje?

Tvorac današnjeg 3D portreta je opet iranski umjetnik Hadi Karimi, koji kaže da stvara  3D skulpture raznih povijesnih likova prvenstveno zbog svoje intelektualne radoznalosti i ljubavi prema prošlosti. Naravno, nećemo se zavaravati i novci su tu važni, zar ne? On smatra da je povijest velikim dijelom ispunjena vrlo nejasnim licima koja se teško naziru iz ove perspektive. Njegova je zadaće da uz 3D portretiranje zamagljena lica učini vidljivim. Koliko je u tome uspješan mogli ste već vidjeti i prošli puta.  Karimi u izradi 3D portreta koristi sva raspoloživa relevantna sredstva. Obično se služi dostupnim fotografijama i video snimkama ili slikama i nekim drugim izvorima koji mu dođu pod ruku. Koji će izvori biti dominanti ovisi o građi koja je raspoloživa i vremenskom periodu kada je neka osoba živjela. U konkretnom slučaju ovaj se mladi vizualni umjetnik služi i  pisanim izvorima ne bi li saznao vise o fizičkim i psihičkim karakteristikama osobe koju portretira. U svom radu nerijetko konzultira i pisane izvore. U današnjem slučaju upravo je iz pisane građe saznao da je ovo portretirano lice imalo plave oči, a što je višekratno potvrđeno od strane bliskih osoba poput Johanna Nepomuka Hummela, ali i žene mu, sestre i šogorice.

Za izradu današnjeg portreta Karimi se koristio s nekoliko slika. Među brojnim portretima ističe ih se nekoliko pout one naslikane u Bologni, za koju je njegov otac tvrdio da u sebi ima malu umjetničku vrijednost, ali da ga vjerno oslikava; zatim njegov portret koji je izradio Nepomuk della Croce, kao i portret koji je napravio njegov šogor Joseph Lange, a tu je i portret Doris Stock. Od spomenutih samom su umjetniku bila nadraža dva njegova portreta onaj šogora, kao i Crocheova. Ipak, uz sve te slike koje su nastale za života najveću rasprostranjenost ima upravo ona koja je nastala posthumno, a naslikala ju je Barbara Kraft.


Žario i palio Europom u drugoj polovici 18. stoljeća.

Glavni lik ove 3D rekonstrukcije je nekadašnje čudo od djeteta. Rođen je Salzburgu sredinom 18. stoljeća, a žario je i palio Europom u drugoj polovici istog stoljeća. O životu dotične osobe najviše podataka ostavila je njegova četiri godine starija sestra Anna Maria. Njezina knjiga nazvana “Zlatno pero” daje pregršt informacija o portretiranoj osobi. Prema rezultatima Karimova rada, možemo slobodno reći ovaj je genij imao neproporcionalno veliku glavu u odnosu na tijelo, buljave oči, male ruke, velik nos, a samo lice izbrazdano ožiljcima od boginja koje je preživio.  Ruke su mu bile izuzetno male, nos prilično velik, pa ukoliko ste ga zamislili prvotno kao Tom Hulca glumca koji ga je tumačio u hitu iz 80-ih godina prošlog stoljeća,  shvatit ćete koliko ste bili u krivu. Smatra se da je Karimijeva rekonstrukcija do sada najautentičnija kada je u pitanju ova slavna osoba, koja se proslavila još u ranom djetinjstvu.

Ne sumnjamo da vam je sve jasno, a u idućem foto izazovu donijet ćemo vam ipak rješenje ovog, i zadati vam novi izazov.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari