Djevojčica koja je sama oplovila svijet i tako postala najmlađa osoba u povijesti kojoj je to pošlo za rukom!

Fotografija: Screenshot YouTube (Maidentrip | Trailer | iwonder.com)

Svi imamo svoje snove, većina tih snova ostaje  u domeni mašte, no postoje i oni rijetki pojedinci koji odsanjaju svoje snove, a jedna od njih je i Laura Dekker. Ona je od svoje osme godine točno znala što želi. Bila je to teško opisiva opsesija osvajanja vodenih prostranstava, koja joj se ubrzo ostvarila. Zanima li vas kako se jedna djevojčica, od samo četrnaest godina, zaputila u avanturu života, koja ne bi pošla za rukom, ni mnogim mnogo starijim ni snažnijima, pročitajte današnji članak.

Rođenje i odrastanje na vodi!

Laura Dekker nije obična tinejdžerica jer za ostvarenje takvih snova morate dobiti poticaje, a ona ih je imala na pretek. Kao prvo rođena je na brodu u vodama Novog Zelanda zbog čega je dobila novozelandsko državljanstvo, a kako joj je otac Dick Dekker Nizozemac, a majka Babs Muller Njemica ima i ta dva državljanstva. Na vodi je vjerojatno začeta, i tu je provela ne samo prenatalni period već i prve godine djetinjstva. Kada joj je bilo šest godina roditelji su se razveli podijelivši djecu. Ona je ostala s ocem dok je njezina mlađa sestra otišla s majkom. Vezanost oca uz svijet jedriličarstva oblikovao ju je u sasvim drugačije dijete od njezinih vršnjaka. Dok su druga djeca najvećim dijelom djetinjstvo provodila u dječjim vrtićima i školama, Laura je imala drugu vrstu škole, one životne i pustolovne, koju si, ruku na srce, ne može svatko priuštiti.  Svoj prvi brodić, gumenjak dobila je za šesti rođendan, a što je bila starija i njeni su brodići postajali zahtjevniji, kao što je i ona postajala sve vještija u jedrenju.

Teškoće ishođenja dozvole za samostalno putovanje djeteta svjetskim vodama

S deset godina plovila je Sjevernim morem, a zatim je pripremajući se za ostvarenje svog sna, ova klinka prošla i tešku dionicu između Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno La Manche. Bila je to neka vrst ispita zrelosti, dogovorenog između oca i kćeri. Kada je uspjela prijeći tu tešku dionicu britanske vlasti našle su se u nemalom čudu shvativši da je brodom upravljala jedna djevojčica. Tu je došlo do ozbiljnog sukoba između britanskih vlasti i djevojčicina oca jer joj lučka kapetanija nije namjeravala izdati dozvolu za povratak istim putem. Nakon što je djevojčica zadržana pod državnom skrbi, otac je bio prisiljen doći po nju, ali samo kako bi je vratio u jedrilicu i zatim sam ponovo odletio avionom natrag u Nizozemsku. Drugim riječima ‘namagarčio’ je tamošnje vlasti.  Svoje planove najavila je 2009. godine u nizozemskim novinama Algemeen Dagblad. No, ova vijest nije dobro prihvaćena u javnosti te su nizozemske vlasti reagirale i socijalna je služba bila zabrinuta s razlogom kako za sigurnost djevojčice, tako i za njen emocionalni i socijalni razvoj zbog čega su joj zabranile putovanje. Kasnije je ipak odluka prepuštena roditeljima koji su joj dali svoj blagoslov.


Guppy. Fotografija Sail World.

Dugo putovanje

U svojoj dvanaest metara dugoj jedrilici nazvanoj Guppy, kako je uostalom Laura nazivala i sve svoje brodove, krenula je u pustolovinu života. Ovo ime Guppy je u stvari ime ribice koja živi na području Srednje i Južne Amerike, a koja je jedna od najpopularnijih akvarijskih ribica. Na put je krenula 4. kolovoza 2010. iz Den Ossea u Nizozemskoj te se u pratnji oca uputila prema Portugalu, odakle je trebalo započeti njezino putovanja, dok je završetak pustolovine planiran na Karibima. Roditelji su je mogli pratiti posebnim  telekomunikacijskim sustavom Iridium, koji funkcionira uz pomoć satelita koji se nalaze u niskoj zemljinoj orbiti, a na težim dionicama trebala je imati organiziranu pomoć lokalnih pomoraca. Najtežim “zalogajem” pokazao se Panamski kanal gdje su joj u pomoć priskočili iskusni nautičari. Osim što je javnost bila zabrinuta što se dijete nalazi samo na pučini u pitanju je bila i njena edukacija. Tijekom putovanja obrazovala se kroz program Wereldschool , škole sa sjedištem u Nizozemskoj, koja pomaže u obrazovanju djece na daljinu. Od početka putovanja pisala je tjednu kolumnu za već spomenute nizozemske novine Algemeen Dagblad iz Rotterdama. Na jedrilici Guppy putovala je nešto manje od dvije godine, a svoje je putovanje dokumentirala u knjizi “Jedna djevojčica, jedan san” (One Girl One Dream) i  dokumentarcu “Maidentrip”. Iako je spomenuta u Guinnessovoj knjizi rekorda, odlučeno je da se njezin pothvat ne prizna, kako bi se spriječilo mlađe od nje da se upuste u opasnu avanturu, no sudeći prema njoj ta odluka neće spriječiti nekoga tko to odista želi.

Laura Dekker. Fotografija: Inspire More
Laura danas

Danas je Laura sretno udana žena za partnera s kojim dijeli istu strast, a imaju i sina za koje ne sumnjamo da će krenuti stopama svojih roditelja. Osnovala je udrugu Laura Dekker World Sailing Foundation, koja promiče jedriličarstvo i u sklopu koje pomaže mladima u ostvarivanju svojih nautičarskih snova.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari