Devet manje poznatih činjenica o Audrey Hepburn

Audrey Hepburn bila je filmska i kazališna glumica nagrađena Oscarom te manekenka i humanitarka. Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete.

Donosimo vam devet manje poznatih činjenica o ovoj divi Hollywooda:

  1. Otac Audrey Hepburn, Joseph Victor Anthony Ruston rođen je u današnjoj Češkoj u Užicama. Njegovi roditelji bili su Britanci austrijskog podrijetla. Njezina majka bila je barunica Ella van Heemstra iz Nizozemske, a godine 1971. kraljica Elizabeta II. uvela ju je u red Ivanovaca poznat kao Malteški red.
  1. Roditelji poznate Audrey Hepburn bili su britanski fašisti, a njezin otac iskreni ljubitelj nacizma. Rastali su se nakon što je Audreyjina majka otkrila da je vara s dadiljom. Otac joj je pobjegao, a Audrey ga je pronašla tek 1960-ih u Dublinu u Irskoj. Od tada pa do njegove smrti ga je udržavala.
  1. Nakon što je Britanija objavila rat Njemačkoj, Audreyjina majka preselila je obitelj u Arnhem u Nizozemskoj. Vjerovala je da će Nizozemska ostati neutralna kao i u Prvom svjetskom ratu.
  1. Nakon njemačke invazije, Audrey Hepburn se predstavljala kao Edda van Heemstra jer bi englesko ime bilo previše sumnjivo. Njen ujak, točnije suprug majčine sestre, pogubljen je 1942. godine u odmazdi protiv pokreta optora, a njezin polubrat je poslan u radni logoru Berlinu. Drugi polubrat je pobjegao da ne doživi istu sudbinu.
  1. Audrey Hepburn je kao mala promatrala deportaciju Židova u koncentracijske logore, a zapamtila je posebice jednog dječaka kako se ukrcava u vagone. Za vrijeme rataje razvila probleme s disanjem i oboljela od pothranjenosti.
  1. Audrey Hepburn se bavila baletom i za vrijeme rata, a svojim plesom je potajice skupljala novac za nizozemski pokret otpora. Također, prenosila je poruke između ćelija skrivajući ih u svojim baletnim cipelicama.
  1. Nakon savezničke protuinvazije i neuspjeha operacije “Market Garden”, Nizozemska je zahvatila glad jer su saveznici teško oštetili brojne gradove u borbama, a Nijemci su se služili taktikom spaljene zemlje i odmazde pa su brojni građani gladovali. Hepburn i njezia obitelj su pravili brašno od tulipana. Zbog takvih iskustava kasnije se Hepburn posvetila humanitarnom radu.
  1. Unatoč astmi i empfizemima od kojih je bolovala, a za vrijeme rata u Nizozemskoj skoro umrla kao djevojčica od kašlja, nastavila je bespošteno pušiti. Usprkos tome doživjela je 63. godinu.
  1. Najpoznatija uloga Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, zapravo je ekranizacija mračnog romana o prostitutki. Većina gledatelja ne shvaća to o Audreyinom liku, a producenti su iz scenarija izbrisali sve mračne teme pretvarajući ga u optimističan film.


Komentari