Čovjek koji dijeli ime s našim poznatim nogometnim klubom, ima status najpopularnijeg mađioničara na svijetu

Fotografija: Prime Video

Oni koji su gledali emisiju Dynamo: Magician Impossible, koja se snimala od 2011. do 2014. godine vjerojatno su poput nas pomislili da Steven Frayne ima neke natprirodne sposobnosti. Ono što je do nedavno bio David Copperfield sada je Steven Frayne koji je podigao ljestvicu očekivanja od magije na viši nivo i čini da će je biti teško ponovno podići. Želite li znati nešto više o ovom najpopularnijem mađioničaru današnjice, pročitajte članak kojega smo danas pripremili za Vas.

Sve je počelo s djedom

Steven Frayne  rođen je Bedfordu na sjeveru Engleske u siromašnoj radničkoj englesko-pakistanskoj obitelji. Veći dio djetinjstva njegov je otac bio u zatvoru, pa je malog Stevena odgojio velikim dijelom njegov djed. Kako je Frayne bio malenog rasta i sav sitan, često je bio na meti školskih nasilnika pa ga je djed naučio prvom mađioničarskom triku. Bio je to trik koji mu je omogućio da ga nasilnici koliko god se trudili ne mogu podići, što mu je pomoglo da lakše preživi tinejdžerske dane. Tada se rodila i ljubav prema čaroliji, a koju je djed potaknuo podučivši ga još nekim trikovima.

Kako je nastalo njegovo umjetničko ime?

Njegovo umjetničko ime je ujedno i ime zagrebačkog nogometnog kluba, pa nas je zanimalo kako je došao do tog imena. Kaže da ga je uzeo na samom početku karijere kada je početkom 21. stoljeća nastupao u New Yorku na skupu mađioničara održanom u čast legendarnog  Harryja Houdinija. Nakon njegova nastupa netko je iz publike povikao sasvim spontano: “Vau, pa ovaj je dinamo!” Steven je nakon toga razmišljao o dinamu i ustanovio da između njega i generatora ima velikih sličnosti, kako u veličini tako i količini raspoložive energije, zbog čega je prigrlio ovo ime.


Fotografija: Steven Frayne ( Facebook).

Slavni ga učinili slavnim

Njegov uspjeh nije bio lagan. Sredina u kojoj je živio nije jamčila uspjeh dapače prije je bila odredište za neuspjeh, no ljubav prema magiji pretvorila ga je u najveću mađioničarsku zvijezdu današnjice. Trikove je počeo izvoditi na ulici s običnim ljudima i tako je to krenulo. Svoje je trikove snimao i objavljivao na društvenim mrežama, no pravu pozornost na sebe je privukao preseljenjem u London i obilaženjem slavnih osoba poput Gwyneth Paltrow, Astona Kutchera, Samuela L. Jacksona i brojnih drugih kojima bi pokazao trikove, a koje bi oni onda dijelili i tako je došao do velikog broja pratitelja, a zatim mu se pružila i  prilika za pravi početak. To mu je omogućio zajam odobren od dobrotvorne organizacije Prince’s Trusta, koju je utemeljio još 1976. godine, princ Charles, a koja pomaže mladim ljudima bez posla da “stanu na svoje noge”. Ova taktika mu je velikim dijelom pomogla da postane ono što je danas. Naravno, iza toga stoje godine rada i truda. U emisiji koja se emitirala početkom drugog desetljeća ovog stoljeća gledateljima je neprestano oduzimao dah nekim novim trikom, tako je hodao po Temzi, koračao po okomitim zidovima zgrada, lebdio uokolo kipa Krista Otkupitelja u Riju de Jaineru, brzo vozio sportski automobil s povezom na očima, oživio tisuće iscrtanih leptira i svašta drugo.

Fotografija: Screenshot YouTube
Dynamo magie impossibili- Dynamo incanta Natalie Imbruglia

Slava ga nije promijenila

Osim što je uspješan mađiončar ima i talenta za pisanje, pa je objavio više knjiga o svom odrastanju i životu, ali i knjige s uputama o izvođenju trikova. Uvršten je na Forbesovu listu najbolje plaćenih mađioničara svijeta, no to ga nije izmijenilo pa tako potpomaže brojne humanitarne udruge jer ne gubi iz vida činjenicu da je slava prolazna, a novac potrošna stvar, pa smatra da uvijek postoji mogućnost da se vrati svom prijašnjem jednostavnom životu zbog čega je i dalje prizeman i empatičan.

Pravilo mu je da se prema ljudima, neovisno jesu li slavni ili ne, ponaša onako kako želi da se drugi ponašaju prema njemu. Zadnjih nekoliko godina Chronova bolest, koja mu je dijagnosticirana još u tinejdžerskim danima, držala ga je podalje od scene. Nadajmo se njegovom skorom povratku na televizijske ekrane i novim trikovima, koji imaju i duboki psihološki efekt jer stvaraju uvjerenje da čarolija doista i postoji bez obzira što smo svjesni koliko je takav osjećaj daleko od istine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari