Znate li tko je najpoznatiji vladar neovisnog Walesa?

Llywelyn ab Iorwerth, poznatiji kao Llywelyn Veliki, rođen je oko 1172. u kneževini Gwynedd u sjeverozapadnom Walesu kao sin lokalnog kneza Iorwertha ab Owaina. Otac mu je umro dok je bio dijete pa su, kao u kakvom romanu, njegovo prijestolje uzurpirali njegovi stričevi Daffyd ab Owain i Rhodri ab Owain. Već s 12 godina Llywelyn je zajedno s još nekim rođacima poveo oružani ustanak protiv svojih stričeva, koje je do 1200. uspio poraziti.

Koristeći se vještom diplomacijom te međusobnim sukobima velških knezova, Llywelyn je uskoro uspostavio vlast nad velikim dijelom sjevernog Walesa. Nastavljajući svoju političku igru, Llywelyn se 1201. zakleo na vjernost engleskom kralju Ivanu bez Zemlje. Osiguravši si tako istočnu granicu, pripremio se za obračun s glavnim suparnikom Gwenwynwynom, knezom Powysa u središnjem Walesu. Sukob je spriječen intervencijom Crkve, ali se Llywelyn nije dao omesti te se 1205. oženio s Joan, vanbračnom kćeri Ivana bez Zemlje, postavši tako dio engleske kraljevske obitelji. Nekoliko godina kasnije Gwenwynwyn je došao u sukob s kraljem Ivanom, zbog čega ga je ovaj uhitio i oduzeo mu zemlju. Llwelyn je iskoristio politički vakuum te zaposjeo središnji Wales.

Godine 1211. je, međutim, i sam Llywelyn došao u sukob s engleskim kraljem te je vojno poražen. Joan ga je spasila od potpunog sloma nagovorivši oca da mu ne oduzme zemlje, ali mu je ostala samo njegova očevina u Gwyneddu. Politička nestabilnost Walesa uskoro je ponovno išla na ruku Llywelynu jer se već iduće godine nekoliko velških knezova pobunilo protiv kralja Ivana, dobivši pritom potporu pape Inocenta III. Stao je na čelo pobunjenika i poveo uspješnu vojnu kampanju na kraju koje je postao de facto vladar gotovo čitavog Walesa, kao i engleskog grada Shrewsburyja. Ostatak Llywelynove vladavine obilježili su brojni manji sukobi s pojedinim velškim i engleskim plemićima na pograničju Walesa i Engleske, ali je sklopivši ugovor s novim engleskim kraljem Henrikom III. osigurao svoju vlast nad Walesom.

Uspio ju je zadržati do svoje smrti 1240., ali nije bio dovoljno moćan da svojim nasljednicima osigura nasljedstvo nad ujedinjenim Walesom niti je postavio institucionalnu osnovu za očuvanje centralizirane vlasti u zemlji. Nedugo nakon njegove smrti Wales je postupno padao pod izravnu englesku vlast. Posljednji nezavisni velški vladar, također imena Llywelyn, poginuo je u borbi protiv engleskog kralja Edwarda I. 1282.

Piše: Boris Blažina


 

Komentari