Zašto je Barack Obama uklonio bistu W. Churchilla iz Bijele kuće?

Fotografija: ABC News

Od prošlosti ne možemo pobjeći, koliko god to željeli, ona će nas uvijek pratiti u stopu. Britanci su se za vrijeme mandata Baracka Obame morali suočiti, oči u oči sa svojom mračnom kolonijalnom prošlošću budući da je djed američkog predsjednika Obame tijekom ustanka protiv britanske kolonijalne vlasti uhićen i nakon toga mučen. U zatvoru je proveo dvije godine bez ikakvog suđenja, a u vrijeme tih zbivanja W. Churchill bio je aktivan na političkoj sceni.

Kako je Obamin djed završio u britanskom zatvoru?

Krenimo redom. Hussein Onyango Obama je služio u britanskoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata. Služio je ne zato što je osjećao odanost prema kolonijalnom imperiju već zato što je poput većine nastojao popraviti svoj položaj unutar postojećeg sustava. Tako je pod britanskom zastavom ratovao u Burmi, a kasnije je radio i kao kuhar. Po povratku u Afriku iz jugoistočne Azije, vidio je da je grdno pogriješio što je očekivao da će mu sudjelovanje u ratu na strani Britanaca donijeti korist. Kada je konačno shvatio da se situacija ne mijenja i da se to neće dogoditi, pridružio se pokretu koji je nazvan kasnije Mau Mau. Trajanje Mau Mau ustanka se smješta između 1952. i 1960. godine. Ustanak je izbio zbog britanske kolonijalne politike prema Keniji, a koja je iskorištavala sve što je stigla brutalno se odnoseći prema tamošnjem stanovništvu. Kada je nakon Drugog svjetskog rata došlo je do raspada europskog kolonijalnog sustava na području Azije, to je bio okidač koji je pokrenuo ovaj ustanak. Djed Obame je uhićen 1949. godine u fazi početaka formiranja ustaničkog pokreta. Britanci su se odlučili ozbiljno uhvatiti u koštac sa protivnicima imperija pa je tako više od 80 000 Kenijaca završilo u logorima u idućih nekoliko godina, a koje povjesničari kolonijalne britanske uprave nazivaju i britanskim Gulazima. Računa se da je u pobuni živote izgubilo više od 10 000 Kenijaca i samo nekoliko desetaka Europljana. Iako ustanak nije uspio, atmosfera u društvu je dovedena do usijanja, a što je potaknulo nastavak promjena do kojih je došlo 1963. Naime, te je godine Kenija dobila samostalnost.

Britanski logori iz vremena kraljice Elizabete II. 

U britanskim zatvorima su se tada provodila strašna mučenja koja su uključivala spaljivanja, sakaćenja, strujne udare, spolna zlostavljanja, batinanje i slične ljepote. Obamin djed je preživio sva ta mučenja, a nakon njih je s puno posljedica izašao iz zatvora. Kao prvo prerano je ostario, kao drugo izašao je s brojnim tjelesnim i psihičkim problemima, ali i s osjećajem snažne odbojnosti prema svemu što je britansko.


Danas kada se govori o britanskoj kraljevskoj obitelji onda se ne spominje da su se u britanskoj povijesti brojni užasni zločini dogodili upravo  u vrijeme kraljice Elizabete II, kao i za premijera Churchilla. Ustanak Mau Maua jedna je od najgorih epizoda britanske kolonijalne ere. Malo je poznato da su karijeru W. Churchilla obilježile brutalnost i rasizam. Britanski državni tajnik u Indiji je jednom prigodom izjavio i ovo:

Što se tiče Indije Winston nije sasvim zdrav … Nisam vidio veliku razliku između njegovih i Hitlerovih pogleda.

Kada je Obama preuzeo svoj predsjednički mandat prošlost njegova djeda  nakon Drugog svjetskog rata zabrinula je Britance, koji su se pitali hoće li to imati utjecaja na Obaminu politiku prema ovoj nekadašnjoj kolonijalnoj sili. Barack Obama je za početak uklonio bistu Winstona Churchilla koja je stajala ispred njegova privatnog ureda u rezidenciji Bijele kuće gdje ju je, kako je sam rekao, viđao svaki dan i to vise puta dnevno, uključujući i vikende. Očito mu je bilo dosta Churchilla. Šaljivo je pri tome rekao da on voli Churchilla, ali da misli da bi radije kao pravi afroamerički predsjednik stavio bistu nekog prikladnijeg poput Martina Luthera Kinga mlađeg. Ovalni ured prema njegovim riječima pati od viška stolova ne koje će očito staviti svoju bistu.  Bista Churchilla vraćena britanskoj ambasadi, i to je u biti bilo manje-više sve što se neugodno dogodilo Britaniji za njegova mandata.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari