Umro kralj Jeruzalema i pretkom engleskih kraljeva (1143.)

Dana 13. studenog 1143. umro je kralj Fulk od Jeruzalema, grof od Anjoua. Za njegovog je vladanja Jeruzalemsko Kraljevstvo doseglo svoj ponajveći teritorijalni opseg, prostirući se sve do Keraka u današnjem Jordanu (s druge strane Mrtvog mora u odnosu na Jeruzalem) pa i dalje. Fulk od Jeruzalema izvorno je pripadao dinastiji grofova od Anjoua u Francuskoj. Napomenimo, tu dinastiju ne treba zamijeniti s kasnijom dinastijom Anžuvinaca, koja je vladala u Napulju, Provansi, Hrvatskoj, Ugarskoj pa i Poljskoj, a koja je potekla od francuske kraljevske dinastije Capet.

Fulk je u Francuskoj svojedobno posjedovao grofovije Anjou, Maine i Touraine, smještene većinom oko rijeke Loire. U središtu grofovije Anjou – snažno utvrđenom gradu Angersu – Fulk je i rođen krajem 11. stoljeća. Na francuskom jeziku njegovo se ime pisalo Foulques ili Foulque.

Kraljem Jeruzalema postao je Fulk time što se oženio Melisendom od Jeruzalema, nasljednicom svog oca – prethodnog kralja Balduina II. od Jeruzalema. Fulk se preselio iz francuskog grada Angersa u Jeruzalem i vladao ondje zajedno sa suprugom, a jedno vrijeme i samostalno. Grofovije Anjou, Maine i Touraine u Francuskoj ostavio je svom sinu Gotfridu (Godefroyju) koji je dobio nadimak Plantagenet.

Taj je sin nešto kasnije ostvario silovit uspon, postavši vojvodom od Normandije i osnivačem engleske dinastije Plantagenet (vladala je sve do 1485. godine). Plantageneti su bili izravni muški potomci Fulka od Jeruzalema, a osim Engleskom zavladali su i polovinom Francuske te Škotskom i Irskom. Osobito je zanimljivo da su Fulkovi sinovi i unuci po jednoj liniji bili kraljevi Jeruzalema, dok su mu unuci i praunuci po drugoj liniji bili kraljevi Engleske. Fulkov praunuk bio je i znameniti engleski kralj Rikard Lavljeg Srca.


Komentari