Tko je žena koja je zarobila srce legendarnog Kirka Douglasa?

Najdugovječnija zvijezda zlatnog doba Hollywooda, Kirk Douglas, desetljećima je bio u fokusu javnosti, a intrigirao je svojim ulogama, ali i burnim samačkim životom. Bio je miljenik žena, šarmer plavih očiju i najveća filmska zvijezda svog vremena pa ne čudi stoga što mu je nadimak bio “serijski zavodnik”.

Izlazio je s velikim glumicama svog doba, poput Rite Hayworth i Marlene Dietrich, a svoju prvu suprugu upoznao je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dianu Dill oženio je 1943., a u braku su dobili i dvojicu sinova, Michaela i Jolea. Bio je osma godina u braku, a nakon rastave je priznao da je Diane sustavno varalo s kim god je stigao te da je njihov brak od početka bio osuđen na propast jer su se vjenčali iz straha da će on poginuti u ratu.

Glumac je i nakon razvoda od Diane nastavio s raskalašenim životom punim ludih izlazaka, no jedna je žena sve promijenila – Kirkova druga supruga Anne Buydens, koja mu je presložila prioritete. 

U moderno doba sve je teže vjerovati u pravu, dugovječnu ljubav. Brakovi se raspadaju, a mnogi u njih više i ne vjeruju, no priče poput one Kirka i Anne vraćaju nam vjeru u ljubav. Unatoč nedaćama, iskušenjima i tragedijama, ovaj je slavni par doista ispoštovao svoj zavjet da će ostati zajedno sve dok ih smrt ne rastavi. U braku su bili nevjerojatnih 65 godina!


Iako danas znamo za Kirka i Anne kao vječne golupčiće koji su jedno drugome bili najveća podrška, situacija nije uvijek bila bajna. Upravo suprotno, počeci njihova odnosa uopće nisu obećavali da će uspjeti. Kada su se upoznali davne 1953., Kirk je bio znan kao arogantni zavodnik koji je mogao imati svaku ženu koju je poželio, a Anne je bila tek filmska publicistkinja koja je radila u Parizu kada ju je njezin prijatelj upoznao s Kirkom.

Anne se Kirku odmah svidjela, a kako je bio navikao da se žene pred njim bacaju na koljena, isto je očekivao od nje. Pozvao ju je ne večeru u najbolji pariški restoran te je bio apsolutno siguran da će ona prihvatiti njegov poziv, no grdno se razočarao. Naime, Anne ga je odbila i rekla mu kako je umorna i kako će radije pojesti jaja u svojem stanu nego izaći s njim na skupocjenu večeru.

Kirk je bio šokiran, no nije se dao smesti. Tjednima je nazivao Anne, ali bez puno uspjeha. Impresionirao ju je na kraju jednim sitnim postupkom. U cirkus je došao u bijelome odijelu i pristao čistiti fekalije slona, što joj je pokazalo da je on više od zgodnog lica.

Tijekom te večeri po prvi puta su zaiskrile ljubavne iskrice između Anne i Kirka, a sljedećih mjeseci nastavili su se zbližavati, no čak ni tada situacija nije bila jednostavna. Dok je izlazio s Anne, Kirk je bio zaručen za glumicu Pier Angeli, a Anna je bila udana žena. Da stvar bude zanimljivija, Anne je bila suglasna da kirk oženi glumicu te mu je čak pomogla da izabere zaručnički prsten za nju.

Ipak, do prekretnice je došlo kada se Anne zbog posla odlučila odseliti u drugu zemlju, a slavni glumac je shvatio da ju ne želi izgubiti. Priznao je da se jako zaljubio te je raskinuo zaruke, a njihova ljubavna priča tada je službeno počela.

Na kraju se par oženio 1954., godinu dana nakon što su se upoznali, a u braku su dobili i dvojicu sinova, Petera i Erica. Kirk je o svojoj Anne javno govorio u medijima, nazivajući je najtežom ženom koju je ikada upoznao. Ostali su zajedno do samog kraja, a u svojih zajedničkih 65 godina proživjeli su mnoge nedaće i tragedije koje su ih dodatno zbližile.

Najmlađi sin im je preminuo u 46. godini, Anne je vodila tešku bitku s rakom dojke, a Kirk se dugo godina borio s teškim oblikom depresije. Osim toga, Kirk je javno priznao da je varao Anne, no njihova odlučnost da svoj odnos ipak spase održala je brak na životu unatoč turbulencijama.

Svoju su dugovječnu ljubav okrunili dva puta – brakom 1954. i obnovom zavjeta za 50. godišnjicu braka. Njihovo prvo vjenčanje bilo je maleno pa su nakon 50 godina napokon upriličili veliku zabavu za 300 gostiju i proslavili pola stoljeća zajedničkog života. Anne danas ima 100 godina, a više od pola života provela je u naručju slavnog glumca koji je preminuo u 104. godini života. 

Mora se priznati kako je ljubavna priča ovog para doista vrijedna snimanja nekog vrlo romantičnog holivudskog filma.

Komentari