Savršeni čovjek Baldassarea Castiglonea

Poznati renesansni diplomat i pisac posvetio je vrijeme i da opiše kako bi se trebao ponašati idealan građanin njegova vremena. Njegovo djelo sadrži sve osnove humanističke tradicije 15. stoljeća i prevedeno je na brojne jezike.

Ponekad knjiga može promijeniti svijet ili barem naš pogled na njega. Ova je zauvijek promijenila poimanje gospodstva. U pitanju je “Dvorjanin”, djelo talijanskog diplomata Baldassarea Castiglionea u kojem on, koristeći tada popularnu formu dijaloga, definira pojam savršena gospodina poznata i kao renesansnog čovjeka. Radnja knjige pisane između 1508. i 1516., a prvi put objavljene u Veneciji 1528. godine, odvija se na dvoru palače Urbino. Dosad je objavljeno oko 140 izdanja knjige na nekoliko jezika, s time da je gotovo stotinu njih uslijedilo u prvom stoljeću nakon objavljivanja knjige. Osim Castiglioneova materinskog talijanskog, knjiga je objavljena i na španjolskom, francuskom, engleskom, njemačkom i latinskom, a 1986. prevedena je i na hrvatski jezik. U trenutku kada se pojavila izazvala je revoluciju nametnuvši se vrlo brzo kao obvezno štivo u visokim krugovima. Znati ponašati se poput Castiglioneova savršenog dvorjanina postalo je od esencijalne važnosti, a njegova misao otjerala je srednjovjekovna viteza u ropotarnicu povijesti i uspostavila nova heroja.

Disciplina i odanost

Njegov savršeni gospodin plemenita je roda. Castiglione ne negira da i siromasi bez zvučna rodoslovlja mogu biti časni ljudi, ali vjeruje da prednost ima muškarac plemenita roda jer će morati voditi računa o tome da ne osramoti ugled svojih predaka. Poznaje oružje i ima vojno iskustvo poput većine uglednih muškaraca onog doba. To je nužno da bi stekao disciplinu, naučio poštovati hijerarhiju i cijeniti odanost te, kako Castiglione kaže, izbjegao divljaštvo. Izgleda je ugodna oku, lijepa lica i skladno građen, visok, ali ne pretjerano krupan jer takvi ostavljaju dojam da nisu dovoljno pametni, a nerijetko nisu ni dovoljno spretni. Za savršena renesansnog muškarca, naime, važno je biti snažan i okretan kako bi ga krasila dobra tjelesna sprema u slučaju potrebe za borbu. Osim što mora znati baratati oružjem, svakako je poželjno i da se zna hrvati.


Govor i pisanje

Ipak, on je puno više od pukog vojnika. To je inteligentan čovjek u stanju donijeti kvalitetnu prosudbu i prilagoditi svoje ponašanje situaciji. Zna kada je vrijeme za ozbiljnost, a kada za lepršavost i sve to čini diskretno, pokazujući ukus, nikad ne kompromitirajući svoj ugled. U istu svrhu, izbjegavat će afektiranje kada govori. Svoje misli uvijek treba izražavati na jasno da bi ga oni koji ga slušaju razumjeli, čak i kada govori o teškoj temi. Dok se obraća drugima, nikada ne smije biti tašt ili djetinjast, ali mora čitavo vrijeme ostati ležeran kako ne bi drugima nametnuo potrebu da ga hvale jer se previše trudio.

Stoga će i komplimente koje eventualno dobije prihvatiti na skroman način izbjegavajući samohvalu. Kad piše, činit će to na toskanskom jeziku koji je svakako poželjno i govoriti, a još će više biti cijenjen ako govori neke strane jezike, posebno francuski i latinski. Temu razgovora prilagodit će okolnosti i slušatelju.

Moda i umjetnost

Castiglioneov savršeni gospodin cijeni umjetnost, zna plesati i svirati barem pokoji instrument, a verziran je i u slikarstvu. Kada je odjeća u pitanju, uvijek je dotjeran te zna svoje oblačenje prilagoditi okolnostima. U ozbiljnim, službenim situacijama nosit će tamnu odjeću, po mogućnosti crnu, bez viška ornamenata, što je i inače za njega najbolji izbor. Samo kada su u pitanju zabavne okolnosti poput balova ili maskiranih zabava, dozvolit će sebi raskošniju odjeću. Kao što neće pretjerivati kada je riječ o odjeći, tako neće pretjerivati ni u piću ni u jelu. Znat će uživati u životu, ali svakom užitku prepustit će se umjereno, kao što su to nekad zagovarali antički autori.

Iskren podanik

Sve što čini, ma koliko napora bilo u to uloženo, mora izgledati lako. Pošten je čovjek koji cijeni zakon, ali i dovoljno mudar da razumije da se u životu ne može sve ukalupiti u pravila. Iznad svega krasi ga diskrecija i izbjegava kako vulgarno društvo tako i vulgarno ponašanje.Odan je svom vladaru i bespogovorno će ga slušati, ali nikad mu neće lažno laskati jer je laskanje osobina prevrtljivaca i osoba kojima se ne može vjerovati. Umjesto toga, bit će uvijek iskren prema vladaru, ali će svoje mišljenje izražavati na pristojan način. Neće iskorištavati svoj položaj i vladara moljakati za usluge, nego će čekati da ga ovaj sam nagradi, na temelju njegovih konkretnih zasluga. Ako mu je ukazana kakva privilegija, diskretno će na njoj zahvaliti.

Ljubavnik

Kada su u pitanju ljubavna osvajanja, savršeni dvorjanin bit će i tu diskretan. Za životnu partnericu odabrat će ženu koja je ugodna oku, elegantna držanja, pametna, elokventna i zna se pristojno ponašati. Nipošto ne smije odabrati onu čiji su izgled i ponašanje vulgarni, a izbjegavati treba i žene koje ružno govore o drugima njima iza leđa. Galantan je, a odabranici svog srca ljubav će prvenstveno iskazati djelima, a tek onda riječima.Dok je još mlad, za očekivati je da će ga ponijeti strast i da će srce igrati glavnu ulogu u njegovim postupcima. To će tada izazvati sažaljenje, ali kada sazrije, takvi postupci rezultirat će osudom pa zato mora naučiti težiti zrelosti kako u odabiru žene svog života tako i u odnosu prema svim ljudima.Sve u svemu, idealni renesansni gospodin je snažan, mudar i širokoobrazovan. On je milostiv i religiozan, a sve što čini drago je čovjeku i Bogu. Njegovo djelo i ponašanje uzor su drugima i trebaju biti temelj moralna i građanskog ponašanja.

[box type=”info” bg=”#” color=”#” border=”#” radius=”0″]Baldassare Castiglione rođen je u blizini talijanskog grada Mantove 6. prosinca 1478. godine. Prezime njegove obitelji često se spominjalo u analima sjeverne Italije, posebno ono Tealda Castiglionea koji je preuzeo dužnost milanskog nadbiskupa još 1074. godine. Baldassareova politička karijera počinje na raskošnom milanskom dvoru Ludovica Sforze da bi se, po smrti njegova oca 1499., nastavila u službi markiza Gianfrancesca Gonzage u Mantovi, a onda Guidobalda da Montefeltra, vojvode od Urbina na čiji dvor je i smjestio radnju svog “Dvorjanina”. Godine 1506. odlazi na dvor engleskog kralja Henryja VII. gdje prima počasti čuvena Reda podvezice u vojvodino ime, da bi se godinu dana kasnije vratio u palaču Urbino i tamo počeo pisati svoje kolosalno djelo “Dvorjanin” što je nastavio i nakon smrti svog gospodara 1508. čije je mjesto preuzeo njegov nećak Franceso Maria della Rovere. Novi vojvoda bio je ujedno i nećak pape Julija II. Kada je “Dvorjanin” objavljen, tiskanje je korišteno kao tehnika na području Italije svega nešto više od desetljeća. Kolumbo je otkrio Novi svijet dok je Castiglione još bio dječak, a termin “protestant” za sljedbenike Martina Luthera prvi je put upotrijebljen u godini njegove smrti. Michelangelo je od njega bio stariji četiri godine, a Tizian mu je bio osobni prijatelj. Živio je u doba kontinuirana konflikta između nasilja i potrebe za sofisticiranošću, što se može opaziti i u njegovu pisanom izričaju koji ostaje zabilježen sve do današnjih dana.[/box]

Komentari