Ned Kelly – kako je željezni odmetnik postao narodni junak (1. dio)

Mladi Ned Kelly stekao je osnovno obrazovanje, ali je naučio i vještinu preživljavanja u divljini, što mu je kasnije u životu bilo od velike koristi. Bio je vođa razbojničke bande poznate po odvažnim pothvatima i sukobima s policijom. Australija je i danas podijeljena po pitanju njegova vrednovanja – neki ga smatraju običnim kriminalcem, dok za druge predstavlja simbol otpora protiv korumpiranih britanskih kolonijalnih vlasti.
ned-kelly_sal
zelena lenta

Edward Kelly, poznatiji po nadimku Ned, rođen je krajem 1854. u gradiću Beveridgeu nedaleko od Melbournea. Njegov otac John bio je siromašni irski zemljoradnik koji je kao kaznu za krađu dvije svinje prisilno poslan u državu Victoriju u Australiji. Victoria je tada, naime, Britanci ma služila kao kažnjenička kolonija. Onamo su većinom slali sitnije kriminalce, a smatralo je se toliko udaljenom i divljom da se na preseljenje na taj kontinent gledalo kao nešto samo malo boljim od smrtne kazne. Nakon isteka sedmogodišnje kazne John se oženio s Ellen Quinn, Australkom irskog porijekla, s kojom je imao osmero djece. Svakog su se dana suočavali s egzistencijalnom ugroženošću i diskriminacijom na nacionalnoj osnovi. Katoličkim Ircima bilo je zabranjeno obavljati mnoge poslove u državnoj upravi sve do 1900., a progonjeni su i iz političkih razloga, zbog agitacije protiv britanske krune ili političkog sustava. Policijski službenici u Victoriji bili su na glasu kao posebno nesposobni i korumpirani, a mnogi su onamo stigli jer su bili počinili sitna kriminalna djela u domovini.

Još kao dječak Ned je pokazao hrabrost spasivši jednog mlađeg dječaka od utapanja u potoku. Kao nagradu dječakova mu je obitelj uručila zelenu lentu sa zlatnim obrubom (zelena je nacionalna boja Irske), koju je nosio i tijekom posljednjeg obračuna s policijom.

Postanak jednog bushrangera

ned_kelly_in_1880
Ned Kelly 1880.

Victoria je u to vrijeme doživjela veliki gospodarski uzlet jer je tamo pronađeno zlato. U zemlju su stigle stotine tisuća imigranata, a mnoga manja naselja razvila su se u prave gradove. Najpoznatiji među njima bio je Melbourne. Nažalost, bogatstvo nije bilo ravnomjerno raspoređeno, te je došlo do brojnih društvenih nemira, pa i fizičkih sukoba. Živeći u zemlji gdje su gotovo sve plodnije površine bile u vlasništvu veleposjednika, John Kelly se, između ostalog, počeo baviti krađom stoke. Maloposjednici poput njega smatrali su da nežigosana stoka nije ničije vlasništvo, ali je policija imala drugačije viđenje stvari. John je uhićen i osuđen na težak fizički rad te je umro nedugo nakon što je pušten iz zatvora, kada je Nedu bilo tek 12 godina. Ellen se s djecom preselila u kolibu kod mjesta Greta na potoku Eleven Mile Creek, oko 250 km sjeveroistočno od Melbournea. Ned je kao najstarija muška osoba u obitelji morao brzo naučiti kako zaraditi kruh. Radio je kao pomoćnik na rančevima, ali to nije bilo dovoljno da osigura dostatan prihod za svoju obitelj. Počeo se družiti s Harryjem Powerom, poznatim australskim bushrangerom. Bushrangerisu bili odmetnici od zakona koji su se skrivali u australskom bushu, tj. nekultiviranoj zemlji na rubu civilizacije. Ned je uhićen zbog sumnji da je pomagao Poweru pri razbojstvima, ali je pušten zbog nedostatka dokaza. Power je kasnije uhićen te osuđen na 15 godina zatvora. Dokazana mu je krivnja za tri pljačke, a vjerojatno je počinio oko 90 kaznenih djela za koja mu se nije mogla dokazati krivnja.


U zatvoru od malih nogu

ned-kelly-obitelj
obitelj Neda Kellyja

Ned je već u tinejdžerskim godinama nekoliko puta uhićen zbog sumnje za krađu ili započinjanja tučnjave, ali je pušten zbog nedostatka dokaza ili jer se željelo izbjeći sudske procese u slučajevima kada je policija primijenila prekomjernu silu (takvih je bilo mnogo). Prva zatvorska kazna dosuđena mu je 1870., a nedugo nakon puštanja na slobodu uhićen je zbog držanja ukradene kobile te osuđen na tri godine zatvora. Duljini kazne doprinijela je činjenica da se Ned odupirao uhićenju te da je policajca, kada je posegnuo za revolverom, zajahao poput konja, podbadavši ga mamuzama.

Dok je bio u zatvoru, Kellyjeva se majka udala za Georgea Kinga iz Kalifornije. Ned je neko   vrijeme radio kao drvosječa (bio je impozantne fizičke građe te neformalni boksački prvak svoga okruga), ali se 1876. priključio očuhu u krađi konja. Kasnije su im se pridružila Kellyjeva braća Jim i Dan. Iduće je godine Ned uhićen kod gradića Benalle zbog jahanja u alkoholiziranom stanju, iako inače nije bio poznat po pijančevanju. Tijekom uhićenja se odupirao pokušaju da mu stave lisice, tako da je cijela stvar završila boksačkim obračunom između Neda i četvorice policajaca u jednoj postolarskoj radnji. Nedu su tijekom tučnjave poderane hlače, a jedan od policajaca ga je toliko snažno ozlijedio u području prepona da je ostatak života trpio posljedice. Sukob je zaustavio lokalni mlinar, koji je prozvao policiju zbog neprofesionalnog ponašanja te nagovorio Neda da se umiri i stavio mu lisice.

bush
krajolik u Australiji

U travnju 1878. pred kućom Kellyjeve majke pojavio se policajac Arthur Fitzpatrick, u alkoholiziranom stanju. Došao je uhititi Dana, ali su ga Kellyjevi otjerali. Kasnije je tvrdio da ga je tom prilikom Ellen udarila lopatom u glavu, a Ned pokušao ustrijeliti, pogodivši ga u zapešće. Nakon istrage policija je izrazila sumnju u Fitzpatrickovu tvrdnju da se radilo o pokušaju ubojstva te se ispostavilo da se pijani Fitzpatrick nabacivao Nedovoj sestri Kate. Tijekom sukoba je pokušao izvaditi revolver, ali je oboren te se prilikom pada porezao. Bez obzira na sve, izdan je nalog za uhićenje Kellyjevih. Dan i Ned su pobjegli i sakrili se u neprohodnu šikaru Wombat Rangesa. Kellyjeva je majka uhićena, kao i neki od njenih susjeda, jer su tobože sudjelovali u pokušaju Fitzpatrickova ubojstva. Osuđena je na tri godine zatvora, a njeni susjedi na šest. U pismima se tužila na grubi postupak policije prema njenim maloljetnim kćerima. Raspisana je tjeralica za Nedom i Danom. Dan i Ned ponudili su da će se predati ako im majka bude oslobođena, ali je policija odbila njihovu ponudu. Uskoro su im se u šikari priključili odmetnici Joe Byrne i Steve Hart.

Kako je izgledala policijska potjera za bushrangerom?

Potjera za Danom i Nedom Kellyjem sastojala se od četvorice policajaca: Michael Kennedy, Thomas Lonigan, Michael Scanlan i Thomas McIntyre. Kao i pripadnici Kellyjeve bande, svi su bili Irci (dva katolika i dva anglikanca). Vjerovali su da tragaju samo za dvojicom ljudi, od kojih je jedan maloljetan. Stoga su se podijelili: Kennedy i Scanlon otišli su u potragu za bandom, dok su Lonigan i McIntyre ostali u logoru. McIntyre je jednom prilikom ispalio sačmaricu na par ptica, što je odmah upozorilobushrangere na njihovu prisutnost. Tragači su postali lak plijen: Kellyjevi su prvo ubili Scanlana i zarobili McIntyrea, a zatim iz zasjede ustrijelili preostalu dvojicu.

Piše: Boris Blažina

2. dio

Komentari