Mač vrijedan junaka

Tizona ili Tizón bio je legendarni mač španjolskog junaka El Cida. Ime mu u prijevodu znači gorući štap ili vatrena kugla. Prema tradiciji uzeo ga je od moćnog almoravidskog vladara Jusufa ibn Tašufina, a zatim podario zetu, ali ga je kasnije oduzeo jer je ovaj maltretirao njegovu kćer. Moć mača rasla je s hrabrošću onoga tko njime rukuje, pa je zato bio najmoćniji upravo u rukama Cida. U nedostojnim je protivnicima izazivao paničan strah.

Postoji nekoliko mačeva za koje se tvrdi da su stvarna Tizona. Metalurškom analizom utvrđeno je da bi jedan od njih doista mogao biti izrađen u 11. stoljeću. Pronađen je u Burgosu, a izrađen je u maurskoj Córdobi u 11. stoljeću od damasciranog čelika (materijala dobivenog spajanjem više ploča od željeza i čelika u svrhu dobivanja savitljivosti i velike moći sječenja). Danas je izložen u Muzeju Burgosa.

Cid je prema legendi posjedovao još jedan mač zvan Colada. Dobio ga je nakon što je porazio grofa od Barcelone, a ime mu znači Od čistog čelika. Slično Tizoni, ima moć prestrašiti nedostojne protivnike ako njime rukuje osoba velike hrabrosti. Podario ga je drugom zetu, ali mu ga je iz istog razloga kasnije oduzeo. Na kraju ga je podario Martínu Antolínezu, jednom od svojih vitezova. Mač za koji se tvrdi da je Colada, drži se u Kraljevskoj palači u Madridu. Držak tog mača izrađen je tek u 15. stoljeću, a Cid je živio u 11. stoljeću.


Piše: Boris Blažina

Komentari