Lü Bu – najveći kineski ratnik

Lü Bu (umro 199.) jedan je od najpoznatijih ratnika u kineskoj povijesti. Majstor svih borilačkih vještina, izvrstan strijelac, jahač bez premca i nadljudske tjelesne snage, nitko mu nije bio ravan u borbi. Prema zapisima, bio je toliko viješt strijelac da je strijelom mogao otkinuti vrh protivnikove helebarde. Bio je vlasnik konja Crveni zec kojem su također pripisivali nadnaravnu snagu i izdržljivost – navodno je mogao preskočiti gradske obrambene jarke i prijeći 400 km na dan.

Živio je u vrijeme Tri kraljevstva, razdoblja kada se u Kini vodio krvavi građanski sukob. Karijeru je započeo je kao niži časnik u službi generala Dinga Yuana, kojeg je ubio po nalogu uzurpatora Donga Zhua, čovjeka koji je nastojao preuzeti carsku vlast. Uvidjevši potencijal Lüa Bua, Dong Zhuo ga je posvojio kao sina. Lü Bu se brzo domogao položaja generala i ratničkom vještinom stekao nadimak Leteći General. Međutim, Dong Zhuo nije primijetio jednu njegovu osobinu – legendarnu prevrtljivost i nevjernost. Kada se politička situacija u državi okrenula u koristi Dong Zhuovih protivnika, Lü Bu im se pridružio i vlastitom rukom usmrtio uzurpatora.

Idućih godina borio se naizmjence u službi pretendenata na prijestolje Lia Beija, Caa Caa i Yuana Shua, ali ih je sve izdao i to nekoliko puta. Iako je Lü Bu bio ratnik bez premca, njegov nedostatak strpljenja i etičkih principa te nepovjerenje prema drugima onemogućili su mu da postane učinkovit vladar ili vojskovođa. Unatoč borbenoj vještini, nije mogao kontrolirati podređene zapovjednike te su se oni borili svaki za svoje interese te je njegova vojska izgubila više bitaka nego što ih je pobijedila. Na kraju je zarobljen i obješen po nalogu Caa Caa. Jedan biograf opisao ga je ovako: „Lü Bu imao je snagu tigra, ali nije posjedovao sposobnost planiranja. Bio je lakomislen i temperamentan te ga je zanimao samo osobni dobitak. Povijesne ličnosti poput njega uvijek loše završe.“

Zapisi i književna djela uzdigli su ga na razinu legendarnog junaka poput Ahila te je s vremenom postao vrlo popularan u knjiženosti, filmovima i drugim popularnim medijima Dalekog Istoka.


 

Piše: Boris Blažina

Komentari