Koga su Nijemci izabrali kao najvećeg u povijesti? – 1876.

Konrada Adenauera Nijemci su u anketama izabrali najvećim sunarodnjakom u povijesti (ispred Luthera, Marxa, Bacha, Goethea, Gutenberga i Einsteina).

Rođen na današnji dan u gradu Kölnu, kršten je kao katolik, a takvim je i ostao do smrti. Bio je osnivač i vođa Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao koalicije katolika i protestanata, koja je i danas najsnažnija stranaka u Njemačkoj.

Konrad Adenauer bio je prvi kancelar obnovljene Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Uspostavio je dobre odnose Njemačke s Francuskom, što je postalo temelj europskih integracija, a također je dao doprinos uspostavi dobrih odnosa s Izraelom i židovskim narodom u cjelini. Njemačka je pod njegovim vodstvom obnovila svoju gospodarsku snagu i postala važan član NATO-a, kao saveznik SAD-a.

Vodio je izrazito anti-komunističku politiku, pa je bio u prilično lošim odnosima s Istočnom Njemačkom i Istočnim blokom u cjelini. Dovršio je denacifikaciju Njemačke i uspješno reintregrirao bivšte naciste u njemačko društvo. Ukratko, Njemačka kakvu danas poznajemo bila bi nezamisliva da nije bilo snažne osobe Konrada Adenauera.


Komentari