Ključne ličnosti Oktobarske revolucije

Nakon Februarske revolucije car Nikola II. raspustio je Dumu, a vojska prelazi na stranu pobunjenika protiv carske vlasti. Skupina visokih činovnika i vojnih časnika formirali je Privremenu vladu s Kerenskim na čelu, a car je abdicirao. Privremena vlada nije bila sposobna riješiti probleme, pa boljševici nastavljaju borbu protiv Vlade. U svibnju su izbili nemiri, u srpnju su boljševici pogubili carsku obitelj. Kad je Kerenski pozvao vojsku u borbu protiv demonstranata, boljševici donose odluku o oružanom sukobu. 

Dana 7. studenog (25. listopada po starom kalendaru) počinje Oktobarska revolucija pod vodstvom boljševika. Bez problema zauzeli su Petrograd, a sljedećeg dana osnovana je privremena vlada Sovnarkom s Lenjinom na čelu. Time je utemeljen boljševički režimu Rusiji. Nakon toga započinje krvavi građanski rat koji će završiti 1922. godine. 

Nikola II.
Nikola II.

Car Nikola II. (1868. 1918.)

Kad je stupio na prijestolje, Nikola II. imao je samo vojničko, a ne i državničko obrazovanje. Pobožan i predan obitelji, bio je ograničenih intelektualnih dometa i čvrsto uvjeren da njegova autokratska vlast proizlazi iz Božje volje. Međutim, po naravi je bio povučen i lako potpadao pod utjecaj snažnih ličnosti poput supruge Aleksandre ili redovnika Rasputina. Pokazao se potpuno nedoraslim teškoj situaciji u kojoj se Rusija našla te neočekivano lako izgubio vlast, a zatim i život.

Vladimir Iljič Lenjin (1870. 1924.)


Vladimir Iljič Lenjin
Vladimir Iljič Lenjin

Lenjin je potjecao iz kozmopolitske obitelji intelektualaca iz Simbirska (danas Uljanovsk) na Volgi. Izvrstan učenik, radikalizirao se nakon pogubljenja brata koji je pokušao izvršiti atentat na cara Aleksandra III. Odmakao se od drugih marksista razvivši ideju da je za provođenje revolucije potrebna predvodnica sastavljena od profesionalnih revolucionara, te vidio siromašne i srednji sloj seljaka kao potencijalne saveznike radništva u borbi za pravednije društvo. Usto je vjerovao da je moguće preskočiti fazu kapitalističkog društva te iz feudalnog ili polufeudalnog društva stupiti ravno u socijalističko. U provođenju svojih ideja pokazao se fanatičnim i nemilosrdnim, ne tolerirajući nikakvu opoziciju. Umro je od posljedica atentata kojeg je izvela socijalrevolucionarka Fanni Kaplan.

Aleksandr Kerenski
Aleksandr Kerenski

Aleksandr Kerenski (1881. 1970.)

Rođen u istom gradu i sličnoj obitelji kao Lenjin, Kerenski se priklonio socijalrevolucionarima. Po struci pravnik, često je branio ljude optužene za protudržavnu i revolucionarnu aktivnost te 1912. postao istaknuti političar umjerene ljevice. Kao predvodnik Privremene vlade pokušao je primiriti unutrašnje strasti u državi te postupno liberalizirati državu i uspostaviti republiku. Ključna greška bila mu je da je podupirao sudjelovanje Rusije u Prvom svjetskom ratu jer su u takvom stanju njegove mjere uvelike bile neprovedive. Naposljetku je izgubio podršku širih masa te pobjegao u emigraciju.

Lav Trocki
Lav Trocki

Lav Trocki (1879. 1940.)

Pravim imenom Lav Davidovič Bronštejn, Trotski je potjecao iz obitelji bogatih seljaka u Ukrajini. Rano se priključio revolucionarnoj skupini, zbog čega je poslan na 4,5 godina robije u Sibiru. U početku se priklonio menjševicima, ali se naposljetku ipak opredijelio za boljševike te postao Lenjinova desna ruka. Bio je glavni organizator Oktobarske revolucije i Crvene armije. Iako vrlo inteligentan i izvrstan organizator, Trocki je bio tvrdoglav i nevješt u političkom manevriranju. Zbog toga nije postao Lenjinov nasljednik, nego je prisiljen u progonstvo, gdje ga je na kraju ubio Staljinov agent.

Piše: Boris Blažina

Komentari