Kauboj koji je dobio Nobelovu nagradu za mir – 1919.

Theodore Roosevelt jedno je vrijeme radio kao kauboj u Dakoti, nakon depresije koju je doživio zbog činjenice da su mu u istom danu umrle majka i supruga.

Na današnji dan 1919. godine umro je nekadašnji američki predsjednik Theodore Roosevelt. On je jedan od četvorice američkih predsjednika koji su do sada dobili Nobelovu nagradu (ostala su trojica Wilson, Obama i Carter, s time da jedino Carter nije dobio nagradu tijekom mandata nego tek nakon njega).  Nobelovu nagradu dobio je 1906. zahvaljujući posredovanju među zaraćenim stranama u Rusko-japanskom ratu

Roosevelt je bio američki predsjednik od 1901. do 1909. godine, a i kasnije je bio izrazito aktivan u politici. Dapače, pokušao je ponovno postati predsjednikom SAD-a, ovaj puta na čelu Progresivne stranke, no to mu nije uspjelo (kao nijednom drugom čovjeku izvan dvaju najvećih stranka – Demokratske i Republikanske – u posljednjih više od 160 godina).

Uzrok Rooseveltove smrti bio je vjerojatno krvni ugrušak. Prethodno je dulje vrijeme bolovao od malarije koju je dobio u tropskim krajevima (bio je na mnogim ekspedicijama po raznim kontinentima, uključujući Južnu Ameriku i Afriku). Roosevelt je umro u dobi od 60 godina, i to u svojoj rezidenciji zvanoj Sagamore Hill, na Long Islandu pokraj New Yorka. Sagamore Hill danas sadrži muzej posvećen Rooseveltu, a nalazi se oko 40 kilometara zračne linije od Manhattana, na sjevernoj obali Long Islanda.


Komentari