James Gillray – otac političke karikature

James Gillray, rođen 1756. u Londonu, postao je slavan po karikaturama na bakropisima izrađenima uglavnom od 1792. do 1810. – izradio ih je čak oko 1500. Karikature su mu gotovo uvijek bile političke ili društveno-satirične naravi te su nemilosrdno ismijavale brojne političke ličnosti i običaje toga vremena. Na slici gore, primjerice, prikazani su Napoleon i britanski premijer William Pitt kako gramzljivo mačevima režu zemaljsku kuglu, simbolizirajući podjelu svijeta između dvije velike sile. Jedna druga karikatura prikazuje britanskog prijestoljonasljednika kako čačka zube nakon jela dok mu pucaju gumbi na groteskno proširenom trbuhu. Treća prikazuje groteskno izopačenu djecu kako jedu ljudske iznutrice, aludirajući na strahote Francuske revolucije. Gillray je posebno ismijavao škrtost i neznanje engleskog kralja Juraja III., Napoleonove imperijalističke ambicije te obje velike političke stranke u Engleskoj (vigovce i torijevce). Jednom je prilikom toliko razjario Napoleona da je ovaj pokušao natjerati britanske vlasti da zabrane takve karikature.

Gillrayjevo stvaralaštvo stupilo je na umjetničku pozornicu Europe u vrijeme kada je su satiričari smatrali karikaturu inferiornim medijem. Upravo je Gillray svojom dovitljivošću i smislom za prenaglašavanje fizičkih karakteristika zbog komičnog učinka uvelike zaslužan za oblikovanje karikature u snažno oruđe političke kritike.

Počeo se baviti karikaturom već 1786. godine, a od 1792. postala mu je glavno zanimanje. Otad je svoje radove izdavao isključivo preko tiskare čija je vlasnica bila Hannah Humphrey. Uselio se u stan iznad tiskare te živio prilično skromno. Iako su kolale brojne glasnije da je Humphrey bila Gillrayjeva nevjenčana supruga, ne postoje nikakvi konkretni dokazi o tome. Gillrayju je 1810. naglo oslabio vid. Kako nošenje naočala nije pomoglo, očajni karikaturist je predao se alkoholu i ubrzo postao neuračunljiv. Umro je 1815. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari