Bugarski knez u Metkoviću

Većini je poznata činjenica da je 1914. u Metkoviću kratko boravio austro-ugarski prestolonasljednik Franjo Ferdinand na putu u Sarajevo, gdje je ubijen. Manje je poznato da je prije 125 godina grad na Neretvi posjetio bugarski knez i budući car Ferdinand I.

Krajem 19. stoljeća Kneževina Bugarska bila je de facto nezavisna država dok je de iure bila pod osmanskom upravom. Nakon abdikacije kneza Aleksandra Veliko narodno vijeće izabralo je 7. srpnja 1887. Ferdinanda Coburga, dotadašnjeg časnika u austro-ugarskoj vojsci, za novog poglavara Bugarske. Rođen je u Beču u obitelji koja je pripadali dinastiji Sachsen-Coburg-Koháry. Bio je preko majke unuk francuskog kralja Luja Filipa I. Britanska kraljica Viktorija i belgijski kralj Leopold II. Bili su mu rođaci u prvom koljenu.

Ferdinand se 20. travnja 1893. vjenčao s Talijankom Marijom Lujzom iz kuće Burbon-Parma. Vjenčali su se u gradu Lucca u Italiji. Odmah nakon vjenčanja planiran je posjet sultanu Muratu V. u Carigradu. Međutim, put je otkazan o čemu Sarajevski list 28. travnja 1893. javlja: princ Ferdinand Koburg napustio je svoj dolazak u Carigrad po naročitoj želji sultanovoj, koji iz raznih obzira smatra zasad za neuputno da primi princa. Iako su ga Bugari 1887. godine izabrali za svog vladara sultan je tek 1896. godine službeno potvrdio njihov izbor.

Tadašnji bugarski knez (princ) i budući bugarski car Ferdinand I. boravio je najmanje jedan dan u Metkoviću, kamo je došao nakon vjenčanja u Italiji. Stigao je vrlo vjerojatno brodom iz Trsta. Nije poznato je li prenoćio u dolini Neretve tijekom svog medenog mjeseca. Isti list piše da je 6. svibnja 1893. princ Ferdinand Koburg došao sa svitom u Metković. Potom je pod lažnim imenom grofa od Muranya sa suprugom otišao u Mostar, kamo je stigao u 11 sati. Isti dan se u 3 sata popodne vratio vlakom u Metković. Također se ne zna svrha njegova četverosatnog boravka u Mostaru.

Ferdinandova supruga Marija Lujza je umrla 1899. rađajući kćer Nadeždu. Petnaest godina poslije (15. listopada 1908.) Ferdinand je iskoristio osmansku slabost uzrokovanu Mladoturskom revolucijom te proglasio Bugarsku de iure neovisnom državom, a sebe carem. Tijekom Prvog svjetskog rata Bugarska se borila na strani Centralnih sila. Nakon poraza Ferdinand je abdicirao, a bugarski tron preuzeo je njegov sin Boris. Ferdinand je nakon abdikacije živio u Coburgu u Njemačkoj sve do smrti 1948. godine. Njegov unuk Simeon bio je posljednji bugarski car te je abdicirao 1946. nakon čega je Bugarska postala republika.


Piše: Ivo Mišur

Komentari