Bartolomé de Las Casas – prvi zaštitnik Indijanaca

Rođen 1484. u Sevilli u Španjolskoj kao sin trgovca, Bartolomé de Las Casas počeo je svoju karijeru kao vojnik u Granadi. Uvidjevši potencijal novootkrivenog kontinenta, Bartoloméov se otac među prvima preselio u Novi svijet te poveo i sina. Postali su zemljoposjednici i robovlasnici na otoku Hispanioli (danas Haiti i Dominikanska Republika). Mladi de Las Casas se zaredio za svećenika 1510. te sudjelovao u vojnim ekspedicijama protiv lokalnih Indijanaca tijekom kojih su Španjolci poražene protivnike masovno odvodili u roblje. U rujnu te godine je na Hispaniolu stigla skupina dominikanaca. Bili su zaprepašteni stravičnim postupcima robovlasnika prema Indijancima te su im stoga uskratili pravo na ispovijest. De Las Casas je bio među onima kojima je to pravo uskraćeno. Došlo je do žestokih verbalnih sukoba koji su okončani odlaskom dominikanaca nakon što su zemljoposjednici poslali prosvjednu notu kralju.

De Las Casas je 1513. stigao na Kubu kao vojni kapelan pri jednoj konkvistadorskoj vojsci. Tu je imao priliku vidjeti ono što je kasnije opisao kao „najgore okrutnosti koje nijedno živo biće još nije vidjelo ili očekuje da vidi“. Iduće se godine posvetio kontemplaciji i proučavanju Svetog pisma, te je naposljetku zaključio da je španjolsko osvajanje i podjarmljivanje Indijanaca bio duboko protuzakonit i nemoralan čin. Godine 1515. vratio se u Španjolsku te postao zagovaratelj prava Indijanaca. Zalagao se za ukidanje robovlasničkih veleposjeda (sustav encomiende) i organiziranje Indijanaca u samoupravne komune. Nakon neuspjelog pokušaja provođenja mirne kolonizacije Venezuele, de Las Casas se vratio u Španjolsku i postao dominikanski redovnik. Proveo je 10 godina daleko od očiju javnosti, da bi se nakon toga posvetio misionarskom radu u Americi – od 1544. do 1546. službovao je kao biskup u meksičkoj pokrajini Chiapas. Tada je zbog sukoba s kolonistima prisiljen vratiti se u Španjolsku, gdje je ostatak života proveo na kraljevskom dvoru zastupajući prava Indijanaca. Umro je u Madridu 1566. godine.

Najvažniji uspjeh de Las Casasovog rada bilo je kraljevo potpisivanje tzv. Novih zakona 1542., kojima su Indijanci oslobođeni ropstva nakon jedne generacije rada na veleposjedima. Valja istaknuti i njegovo prisustvovanje debati u Valladolidu 1550., gdje je zastupao stajalište da Indijanci imaju jednaka prava kao i Europljani.

Piše: Boris Blažina


Komentari